fb
От издателстватаСпециални

Орхан Памук пише „Странност на ума“ 6 години, книгата вече е и на български

2 мин.

Повече от 6 години отнема на нобеловия лауреат Орхан Памук работата по деветия му и най-нов роман „Странност на ума”. Книгата разказва историята на продавача на боза Мевлют и от петък, 11 март, е на българския пазар благодарение на изд. Еднорог.

Едва дванайсетгодишен, Мевлют напуска родното си село и се озовава сред шеметната пъстрота на турската столица Истанбул. Сред чезнещия в миналото стар град и светкавично издигащата се модерна метрополия се вие житейският път на Мевлют. Съпроводен от необичайните развития на една голяма любов, той си остава скромен продавач на боза, замечтан наблюдател на трескавите амбиции на света около себе си. Неговата лична история се разгръща на фона на ключови моменти от най-новата турска история като политически сблъсъци и военни преврати, които оформят съвременното лице на страната.

Какво има по-голямо значение: това, което желаем, или това, което ни е подготвила съдбата? Дали решенията ни определят ще бъдем ли щастливи или не, или тези неща зависят от обстоятелства извън нашия контрол? Романът „Странност на ума” се опитва да отговори на тези въпроси, докато обрисува панорамна картина на противоречията между градския и семейния живот, засягайки и вечно актуалната тема за мястото на турската жена в модерния свят.

Orhan PamukКритиците определят книгата едновременно като съвременна сага, разказана с колоритните гласове на многобройни герои, пъстра картина на житейските съдби на хората, променили облика на Истанбул през последните петдесет години, и хипнотичен разказ за духовни търсения и копнежи.

Орхан Памук придобива международна популярност през 90-те години на XX век. Носител е на Нобеловата награда за литература за 2006 г за цялостно творчество. През 2003 г печели международната награда IMPAC за романа си „Името ми е Червен”. Лауреат е на Наградата за мир за 2005 г., присъждана от организацията на германските книготърговци.

Очаквайте следващата седмица специален материал за Орхан Памук в рубриката „Големите“.