fb
БългарияНовини

Оригинални рисунки на Йордан Радичков от „Ние, врабчетата“ ще бъдат показани за първи път в София

2 мин.

На 30 май до 10 юни почитателите на творчеството на Йордан Радичков ще имат възможността да се срещнат за първи път с 20 оригинални рисунки на автора от най-обичаната му детска книга – „Ние, врабчетата“. Откриването на изложбата ще се състои от 19:00 ч. в столичната галерия-книжарница „София Прес“ (ул. „Славянска“ 29). 

Посетителите на събитието ще имат възможност да научат повече за произведенията и характерния стил на рисуване на Йордан Радичков от Антон Стайков. На откриването ще бъде представено и новото издание на „Ние, врабчетата“ с твърди корици и оформление, дело на художничката София Попйорданова.

През годините илюстрациите към „Ние, врабчетата“ претърпяват множество трансформации, доловими от първото до последното издание на книгата. Йордан Радичков не спира да прерисува своите герои през годините и създава множество варианти на самите врабчета, на плашилото, котарака и ястреба, за да стигне до финалния и най-изчистен вариант на своите птици.

Творбите, които за първи път ще бъдат показани пред публика, представят някои от най-обичаните герои от книгата. Сред тях се нареждат Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 г., Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца който си подсвирква с уста и още много други.

„Ние, врабчетата“ е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя е публикувана за първи път през 1968 г., като още на следващата година е отличена с наградата на Съюза на българските писатели. Творбата е преведена на множеството езици, сред които чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски и корейски. „Ние, врабчетата“ е и най-дълго играната постановка в репертоара на Столичния куклен театър.

Самият Радичков споделя:

Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета. И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.

Част от рисунките, които ще бъдат включени в изложбата, можете да видите тук: