fb
БългарияНовини

Остави всичко и чети на 12 април!

2 мин.

В много страни по света 12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read – от английски “Остави всичко друго и чети”). В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги. През 2021 г. фондация “Детски книги” ви кани да се включите в инициативата и да насърчите децата около вас да почетат за 15 минути.

Кога?
12 април 2021 г.
Къде?
В училище, у дома, в библиотеката, в парка, в градския транспорт или където и когато е възможно.

  • Ако сте учител, отделете 15 минути от часа на класа и позволете на децата да почетат в тишина
  • Ако сте библиотекар, поканете посетителите си да си изберат книга и да се включат
  • Ако сте родител на малко дете, почетете му на глас
  • Ако сте възрастен, който изгаря от желание да почете, включете се!

Как да разберем, че участвате в инициативата?

Попълнете този формуляр, а организаторите ще създадат накрая интерактивна карта на населените места и читателите/екипите (класове, читателски клубове, семейства), които ще се включат в “Остави всичко и чети” 2021.

Подаръци ще има…

Попълването на формуляра ще ви позволи да участвате в спечелването на един от ваучерите за книги, предоставени от партньорите на инициативата от онлайн книжарницата “Ние, децата!”.

Късметлиите ще бъдат изтеглени на томболен принцип и ще бъдат обявени на 12 април в Detskiknigi.com и в социалните мрежи.

Денят води началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва.

Инициативата “Остави всичко и чети” 2021 се организира от фондация “Детски книги” като продължение на “Европа чете”. Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка, без поставяне на условия за час, място.

Автор на илюстрацията към “Европа чете” и “Остави всичко и чети” е художникът Дамян Дамянов. Неговата рисунка представя България в едната от трите специални книги, предоставени на Европейската комисия от EU Read.