fb
Ревюта

“Островът” на първата любов и истинското приятелство

1 мин.

Островът - Александър СекуловАфитос, (въображаем) гръцки остров, захвърлен някъде на юг в Егейско море. Пъстра интернационална банда от местни деца и редовни летовници, искрящо синьо море, пясък, всеотдайно слънце. Перфектната арена за сблъсъка на 13-годишните приятели Армандо и Николас, и по-малкия Алекс, с нашествениците от училището по гмуркане и тяхната предводителка Габриела. Залогът е не само владението на близкото малко островче, но и честта им. Сега прибавете и тръпките от първата голяма любов.

Съставките за отличен приключенски роман за деца са налице, а “Островът” (изд. „Сиела“) е изключителният краен резултат. Стилът на Александър Секулов е изящен, едновременно романтичен и безпощадно прецизен в психологическите преценки и описанията на вътрешния живот на героите. Сюжетът е увлекателен, динамичен и с щедра доза обрати.

Романът му носи безспорна наслада от четенето и на деца, и на възрастни. Първите ще разпознаят свободата на лятото, волното безнадзорно скитане по плажовете, опитите за морски приключения, приятелството и любовта, която преобръща представите ти за света. Вторите ще почувстват безметежността на дълго чаканата лятна почивка и завръщането на детските спомени, когато светът беше по-голям, по-интересен, а мечтите летяха на крилете на чайките.

Лятото е все още далече. За много от нас пък детството е невъзвратимо далече. “Островът” е от онези вълшебни книги, които могат да върнат всеки читател, независимо от възрастта му, в мечтаното лято и детството.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.