fb
Storytel представя...Новини

От творческа реалност към горчиво предсказание в аудиосериала „Граничен пост 2“ от Дмитрий Глуховски

5 мин.
Advertorial

Страна, която е изолирана от целия свят, столица, която стои гордо като център на една империя, жестока война, която опустошава територии и животи. Горчиво е съвпадението между днешната действителност и втората част на постапокалиптичния аудиосериал на Дмитрий Глуховски. „Граничен пост 2“ е създаден малко преди началото на войната в Украйна, загатвайки на какво е способна една опиянена от величието си власт, стремяща се единствено към това да расте. Втората част излиза в аудиоформат на 31 октомври и интересът към нея е подсилен не само от преките почитатели на жанра, а като цяло от новата публика, която активно се интересува от политическата ситуация в момента. Много хора ще слушат аудиосериала в опит да разберат какво се случва в Русия и защо.

Според преводача на съдържанието – Васил Велчев, трудно е да се каже дали има положителни герои в „Граничен пост 2“. Със сигурност обаче има хора, носещи положителни черти в себе си. Съвсем обикновени, смели и свободомислещи хора, които вдъхват надежда, че при каквито и да е трагични обстоятелства, могат да се пробудят още повече и да не се съгласяват с това, което се случва. В един момент се оказва, че Дмитрий Глуховски е не само аполитически творец, а предсказател на действителността, която изживяваме днес с надеждата, че няма да продължи твърде дълго.

От другата страна на трагичната монета застава алегоричната „Мисия Туран“на най-забавния сериозен български автор – Алек Попов. Авторът лекува чрез смях, преборвайки комплексите и придавайки нов облик на етническата карта на стара Европа. 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“ новата мисия на Алек Попов отразява България като в криво огледало, отвеждайки слушателя в далечната изостанала република Туран, където са открити преки потомци на древните българи. Абсурдно-смешните герои попадат в низ от комични ситуации в екзотичния свят на степни красавици, волни джигити, шамани, диктатори и политически авантюристи. „Мисия Туран“ е мисия в истинския смисъл на думата – визионерско пътешествие, изтъкано от писателското майсторство на автора и гласа на двукратния носител на награда „Икар“ Симеон Владов.

В месеца на Хелоуин горните две заглавия звучат точно като комбинацията „пакост или лакомство“. Измежду тях от аудиобиблиотеката на Storytel връхлитат още страховити заглавия, сред които изпъква „Малори“ от Джош Малерман – продължението на сензационното фентъзи „Кутия за птици“, което завладя екраните през 2018 г. със звездното участие на Сандра Бълок. В света на „Малори“ няма светлина, нито цвят, има само ужас, чудовищни правила, страх и една жена, която е готова на всичко, за да съхрани живота на своите деца. Един свят, в който човек може да се ориентира само чрез слуха и обонянието си и всичко, което се случва, се усеща в пъти по-силно. Последните две „кървави“ заглавия за месеца идват от адашите Антъни Хоровиц с „Присъдата е смърт“ и Антъни Бърджес с вечната класика на човешката нечовечност „Портокал с часовников механизъм“. Страховитият коктейл е готов!

Светът на аудиокнигите крие не само необятна библиотека от истории, които да отговорят на настроението на всеки месец, а и ред предимства с пряк ефект върху съзнанието, когнитивното развитие и борбата със синдрома „времето все не стига“. На първо място, слушането на аудиокниги подобрява четенето на глас, което за много хора е тих кошмар, а честите запъвания из редовете предизвикват учестен сърдечен ритъм като пред училищната дъска. Освен за гладкото четене, аудиокнигите помагат в най-разпространеното хоби на съвременния градски живот – мултитаскингът. С едната ръка на клавиатурата, а с другата, държейки следобедното кафе, докато не се роди човек с три ръце, ясно е, че справянето със задачата „много дини под една мишница“ е клонящо към невъзможно. Освен ако няма добър приятел, който не иска нищо друго, освен част от вниманието. В градския транспорт, със сутрешния джогинг, или в студиото – световната литература е само на един клик разстояние.

В глобален мащаб около 15% от хората страдат от дислексия и може да се окаже, че наистина проблемът с урока по биология не е бил само въпрос на желание. За деца, за които четенето е истинско предизвикателство, аудиокнигите са сигурен приют, в който могат да “наваксат” със стандартите за четене и разбиране. Наваксването и от бюджетна гледна точка не е за подценяване, тъй като аудиобиблиотеката спестява място, дава изключително богата палитра от истории и не на последно място – струва по-малко от една книга месечно. На всичкото отгоре слушането на аудиосъдържание помага за здравия и дълбок сън, прилягайки на всички хора, които се унасят на петия ред от книгата, започвана с упоритост и постоянство всяка вечер. Положителните и ведри заглавия развиват парасимпатиковата нервна система, отговорна за почивката и храносмилането, така че „с един куршум – два заека” и с едно натискане – безброй ползи всеки ден!

Повече за Storytel

Storytel е една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 700 000 заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel е светът да бъде едно по-съпричастно и емпатично място благодарение на добрите истории, които да бъдат споделяни и преживявани от всеки, навсякъде и по всяко време. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи StorySide, както и  скандинавските Norstedts, People’s и Gummerus. Storytel има представителства в над 25 световни пазара, а седалището е в Стокхолм, Швеция.