fb
БългарияНовини

Отбелязваме 100 години от рождението на Леда Милева с юбилейна пощенска марка, изложби и филми

4 мин.
леда милева

Столична библиотека, съвместно с Държавна агенция „Архиви“, Българския ПЕН център, Съюза на българските писатели, Международна фондация „Гео Милев“ и издателство „Захарий Стоянов“, организира на 5 февруари паметна вечер, посветена на 100 години от рождението на Леда Милева.

Залата на Американския център се оказа тясна да побере множеството приятели, близки, колеги и читатели, събрали се във февруарската вечер, за да почетат твореца. Събитието откри Иван Гранитски – дългогодишен издател на творбите на Леда Милева. По повод 100 години от рождението ѝ „Български пощи“ пускат в обращение пощенска марка, дело на Маглена Константинова.

На събитието присъстваха колеги и приятели на писателката, които споделиха спомените си за Леда Милева. Особено вълнуващо и запомнящо се беше казаното от писателката Здравка Евтимова по повод първата й среща с Леда Милева. На нейния въпрос: „Какво е това, което ви вдъхновява така, че децата да Ви вярват?“, Леда Милева отговаря: „Една усмивка на дете е достатъчна, за да правя това, което правя…“

Показан бе и 20-минутен документален филм на проф. Аврамов, посветен на Леда Милева, в който са използвани откъси от записи, в които писателката разказва спомени за семейството си; баща си; първото си стихотворение; за раждането на „Зайченцето бяло“ и създаването на песничката по него; за работата си в Националната телевизия; за годините, прекарани в Париж, в качеството си на постоянен представител на България в ЮНЕСКО; за изненадващото й назначение на поста председател на Съюза на преводачите в България. Във филма Леда Милева споделя, че е била закърмена с мисълта, че литературата и изкуството са „движещата сила, която може да стимулира творческите заложби, генетично заложени в българския народ“. Тази мисъл – казва писателката –  я е движела през дългите десетилетия на нейния живот.

Част от събитията по повод 100 години от рождението на Леда Милева са две изложби, чийто домакин е Столична библиотека. Първата е организирана от Държавна агенция „Архиви“ и представя непоказвани досега оригинални документи , ръкописи и снимки на Леда Милева; международни награди и отличия; лична кореспонденция; книги с автографи и преводни издания – част от личния фонд на писателката – дарени наскоро от семейството на писателката. Вероятно един от най-интересните експонати в изложбата е тетрадката с първия стих – „Зимен сън”, написан от Леда Милева когато е на 9 години. Изложбата може да бъде видяна до 14.02.2020 г. в Американския център на Столична библиотека.

Втората изложба – „Детският свят на Леда Милева”– представя едни от първите стихотворения на Леда Милева, публикувани в периода 1940-1947 г. в детските списания: „Първи стъпки”, „Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”. Показани са също първите й стихосбирки: „Заю на разходка” (1946), „Няма време” (1949), както и някои от последните, като „Кънки на колелца”. Изложбата е част от организираните от Столична библиотека събития под наслов „Дни на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека“, които се провеждат в периода 5-8 февруари 2020 г. и започнаха с официално именуване на зала в Детския център на името на Леда Милева, което се състоя на 5 февруари 2020 г. „Дните на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека“ включат още интересни инициативи и арт ателиета за деца, посветени на творчеството на любимата на поколения писателка.

Филмотечно кино „Одеон“ също участва в събитията по повод 100 години от рождението на Леда Милева с прожекция, състояла се на 05.02.2020 г., на 4 анимации по нейни сценарии: „Сиводрешко и Бързобежко“ (1957), „Надхитрената лисица“ (1957), „Тайната на златните обувки“ (1959), „Кибритената кутийка (1959).

Снимки от изложбата на Държавна агенция „Архиви“ може да разгледате в галерията: