fb
БългарияНовини

Отиде си голямата българска поетеса Екатерина Йосифова

2 мин.
Снимка: Impressio / Личен архив, Екатерина Йосифова

Загубихме един от най-ярките поетически таланти на България – Екатерина Йосифова. Тя почина на 13 август на 81-годишна възраст, оставяйки след себе си вечни стихове и множество опечалени близки и почитатели на творчеството си.

Социалните мрежи са залети от спомени и откъси от най-обичаните произведения на Йосифова. Георги Господинов я нарече “една от най-големите ни българска поетеси, деликатна анархистка […] с нетукашно изящество, възторг и елегантност, острота също, радост за другите, грижа за по-младите”.

Анархист я нарича и покойният поет Марин Бодаков. Думите му припомни съпругата му – преводачката, журналист и писател Зорница Христова.

„За българската поезия Катя Йосифова е една от най-добрите поети. Смятам, че това тепърва ще се оцени още повече. Обикновено у нас става така. Аз все още не мога да свикна с мисълта… Според мен тя в момента е най-добрата поетеса“, каза пред БТА поетесата Силвия Чолева. „Тук не става дума за наградите, които е получила, за признанието. А за това, че толкова много хора я четяха и обичаха нейната поезия и за мен най-важното е да продължат да я четат“, отбеляза Чолева. Тя припомни едно много хубаво стихотво

Трогателен спомен сподели и Йорданка Белева. Тя изказа своята благодарност за “майчина грижа на Екатерина Йосифова към младите пишещи, асистирането ѝ в прохождането им”. 

Екатерина Йосифова е родена в Кюстендил. Завършила е руска филология в Софийския университет с втора специалност българска филология. Автор е на тринадесет книги със стихотворения, издадени в България, пет от които са публикувани в Италия, Македония, Словения, Унгария и Франция, както и на две книги с проза за деца и юноши.

Сред по-важните литературни награди, които е получавала, са Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за „Къща в полето“ – 1984) и  Годишната награда за поезия на Съюза на българските писатели (за „Подозрения“ и „Ненужно поведение“ – 1994); Награда на Сдружението на български писатели (за най-добра книга на годината за „Малко стихотворения“ – 1998); Наградата „Иван Николов“ (за цялостно творчество – 1999), голямата награда за литература на СУ „Св. Климент Охридски“ (2014).

Екипът на „Аз чета“ изразява съболезнования на близките на Екатерина Йосифова.

Прочетете още:

Екатерина Йосифова с „Орфеев венец“ от Пловдив чете 2017, „Златна четка“ за Кирил Златков

Речта на Екатерина Йосифова при получаването на Голямата награда за литература на Софийския университет (видео)

„Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова с наградата за поезия „Николай Кънчев“ за 2014

[ + ]