fb
Ревюта

Самодиви и чудеса по български в „Откраднато“

5 мин.

Започнах дебютния роман на добре познатата ни от телевизионния екран журналистка Искра Урумова с големи очаквания. Знам, знам, това никога не е умна стратегия. Към всичко е добре да подхождаме с отворен ум, но тук нямаше как да пренебрегна натрупаните до момента добри впечатления, преди да разлистя „Откраднато“ (изд. „Думите“). Присъствах на неформалната среща на авторката с читатели, стари и бъдещи приятели, във Варна. Вече ви разказахме за изключително уютната атмосфера на събитието. Ще разберете защо събрах толкова топли усещания още преди да се докосна до магичния свят, който Искра Урумова е създала.

„Откраднато“ е първа част (или „първи сезон“, както гласи подзаглавието) от замислена трилогия с вече написани продължения – „Обречено“ и „Опазено“. Очакваме ги на специални дати догодина – 25 март (Благовещение) и 24 юни (Еньовден). Съвсем в духа на историята е да бъдат избрани тези празнични дни, тъй като символиката и фолклора са градивните елементи на романа.

Не бих се ангажирала да определя жанра му. Из интернет може да попаднете на етикетите „фентъзи“ или „тийн“, но ако трябва да бъда по-точна в описанието, бих изброила още много характеристики – приказка, магия, разказ за чудеса, връщане към корена на българската история и фолклор, дори туристически наръчник на тайните и мистични кътчета на страната ни! Дръжте се, има още много, но ще бъда така добра да не ви развалям удоволствието сами да откриете какво се крие зад елегантната корица на „Откраднато“ (чиято концепция е изцяло на авторката).

Всичко започва в навечерието на Еньовден – празник, свързан с тайнство и силата на билките. Шестнайсетгодишната Неда е самодива, която се събужда, след като е била отвлечена заедно с две свои посестрими. Тя се е спасила по чудо, но самодивската сила на другите момичета е отнета завинаги. Започва шеметно приключение, в което съвременният свят се преплита с магичното и всеки читател търси границата между реалност и фикция.

Искра Урумова (снимка: Darik News)

Действието в романа се развива в продължение на четири години – време, през което Неда пътешества из тайни, но реално съществуващи места в България, за да получи „пълно прочистване“ и да се подготви да стане Пазителка. Книгата е изпъстрена със самодивска терминология, обяснения за различни йерархични структури в мистичните светове, значението на билките, символите, жестовете… На моменти се изгубвах в плетеницата от магични елементи, но подозирам, че се дължи на скромния ми опит в четенето на фентъзи. Вярвам, че почитателите на бягството в алтернативни реалности ще останат захласнати, защото Искра Урумова е умел разказвач, който пленява с изящното си въображение.

Разбира се, и тук, като в живота и във всяка добра история, има любов. Неда среща овчаря Марко и привличането помежду им е непреодолимо. На него обаче младите трябва да устоят, защото самодиви и овчари не бива да бъдат заедно. Те са във вечен дуел – ту си помагат, ту си пречат, любят се и силно се мразят, вечно се препират и гонят, но не могат едни без други. Така и природата не може без тяхното единство.

Без да разкривам детайли от сюжета, бих ви споделила основата на „Откраднато“, или поне основните теми, които аз откроих. На първо място поставям дуалността във всеки аспект от историята, като се започне от името на главната героиня Неда, само по себе си игра на противоположни думи. Главният сблъсък е между самодивите и овчарите. Самодивите вероятно ще предизвикат по-еднозначна асоциация в съзнанието ви, но не се заблуждавайте с овчарите. Тук се има предвид образа на юнака, силния мъжки герой, който повечето малките момчета искат да бъдат, като пораснат, подобно на момичетата, които копнеят да бъдат женствени и чаровни като самодивите.

Карта на Самодивските порти

Харесва ми идеята, че няма изцяло добри или лоши герои. През целия роман и самодивите, и овчарите са изградени от противоречия. Хем са благородни, хем са крайно егоцентрични. Отдават живота си за хармонията в природата, а на моменти са отмъстителни и жестоки. Същото е и в нашия прозаичен, реален свят. Имаме много лица и във всеки един миг избираме кое да покажем на света. Цялостни сме с всичките ни черти – и благородни, и малко зли. Подобно е и с равновесието в природата – разрушителни процеси се редуват със съграждането и създаването на нов живот.

Пътешествието на Неда е своеобразно опознаване на вътрешния й свят. Заедно с този дълбоко личен процес читателят е въвлечен в приключение, което ще го разсее от сивотата на ежедневието, а и ще го накара да почувства по-близки българските чудеса. Не е лошо наред с историите за вампири, орки и елфи да познаваме и нашенските митологични създания.  Ще се изненадате колко прелестни и интересни са! С мен поне се случи точно така.

И за да бъда максимално обективна, напук на споменатото в началото позитивно предубеждение, ще изкажа и основния минус на книгата. Тя свършва. По-несправедливото е, че дори и със самодивската чудодейна сила не можете веднага да изтичате до книжарницата, за да си купите втора част. „Обречено“ все още не е издадена и, повярвайте ми, това само добавя мистика и напрежение в очакването на развръзката!