fb
БългарияНовини

Откриват паметника на Георги Марков в София на 11 ноември

1 мин.

Паметник на убитият писател Георги Марков ще бъде открит в София на 11 ноември, съобщава Lira.bg. Церемонията ще започне от 11 ч. на пл. „Журналист“, където ще бъде поставен 2,3-метровият монумент, дело на скулптора Данко Данков. Марков е живял и творил в района до емигрирането си на Запад през 1969 г.

Идеята е на Инициативния комитет „Памет за Георги Марков“. Почетен председател на комитета е бившият президент д-р Желю Желев, а председател – писателят дисидент Димитър Бочев. В групата са се включили още професорите Михаил Неделчев, Георги Фотев и Георги Едрев, писателите Георги Мишев, Марко Ганчев, Михаил Вешим, Никола Радев, скулпторът Георги Чапкънов и актьорите Руси Чанев и Филип Трифонов.

Георги Марков е български журналист и писател, убит на 7 септември 1978 г. след специална операция на Държавна сигурност и КГБ на моста „Ватерло” в Лондон. Той е автор на стотици критически материали срещу комунистическия режим в България, а най-популярните му текстове са събрани в книгата „Задочни репортажи за България“.

До момента на територията на страната съществува единствено паметна плоча в гр. София, ситуирана в градинското пространство на пл. „Журналист“, припомня сайтът Monuments.bg. Плочата е с размери 0,77 м широчина и 0,72 м височина, изработена е от мрамор.