fb
НовиниПо света

Отмъщение, експедиция до Марс и феминизъм на тазгодишните награди “Хюго”

2 мин.

Традиционните награди „ Хюго“ за най-добри произведения на научната фантастика и фентъзи бяха раздадени в неделя по време на Световната конвенция за научна фантастика в Лондон. Наградените са разделени в над 12 категории, оценяващи литературни творби, както и такива на изобразителното и драматичното изкуство.

Първа награда за роман бе връчена на американската авторка Ан Леки за научнофантастичния й роман „Ancillary Justice“. Романът е нейният дебют на литературната сцена и разказва за търсещата отмъщение Брея, изкуствен интелект, която се оказва затворен в човешко тяло след като е предадена и изоставена на вледенена планета. Книгата е носител и на наградите „Небула“, „Локъс и Артър Кларк“ и Британската награда за научна фантастика.

В категорията за най-добра новела водач е “Equoid” на Чарлз Строс, част от поредицата „Laundry Files“, която проследява приключенията на борещия се окултни сили шпионин Боб Хауърд. Самият Строс е известен с творбите си в областта на фантастиката и ужасите в стила на Лъвкрафт.

Награди ХюгоМери Робинет Коуал с „The Lady Astronaut of Mars“ е носителка на наградата за кратка новела. Тя разказва за мечтата на жена, водила първата експедиция до Марс, да се завърне на червената планета в заника на своят живот. „The Water That Falls on You from Nowhere“ от Джон Чу също наградена с “Хюго” в категорията кратък разказ.

В областта на драматичните произведения отличието за пълнометражен филм взе лентата на Алфонсо Куарон „Гравитация“ със Сандра Бълок и Джордж Клуни. За кратък филм бе награден епизодът от „Игра на тронове“ с включена Червената сватба “The Rains of Castamere” по сценарий на Дейвид Беньоф и Д.Б. Уайс, режисиран от Дейвид Нътър.

Камерън Хърли разглежда проблематичното място на жената в модерния наратив и начините за портретиране на нежния пол като завършено и реалистично човешко същество в „We Have Always Fought: Challenging the Women, Cattle and Slaves Narrative“. За есето си тя получи награда в категорията за най-добра творба, свързана с научната фантастика.

Сред останалите наградени са Рандал Мънро със своята графична история „Time”, разказана в над 3000 панела с анимация на бавен кадър, Елън Датлоу и Джинджър Бюканън, отличени за най-добри редактори, Джули Дилън за най-добър професионален художник и други.

Наградата “Хюго” се връчва ежегодно от 1955 г. насам и се смята за едно от най-престижните литературни отличия. Инициатор е Световото общество за научна фантастика, а сред носителите й са имена като Роджър Зелазни, Артър Кларк, Орсън Кард и други имените писатели.