fb
БългарияНовини

Отново спряха „Читанка“, този път по „политико-технически причини“

1 мин.

Заради малка авария от политико-техническо естество библиотеката няма да работи няколко дни.“ Този текст посреща от вторник вечер всички посетители на сайта „Читанка“. Съвсем скоро определящата се като „свободна библиотека“ онлайн платформа за безплатен обмен на книги в елекронен формат ще навърши 10 години, а това е поредното спиране на сайта заради твърдения за нарушени авторски права.

За възможното прекъсване на достъпа до chitanka.info бе намекнато още на 12 септември, когато потребителят във форума на „Читанка“ Диан Жон публикува тема със заглавие „Нов опит на „АБК“ за спиране на библиотеката„. От текста му става ясно, че след двугодишно прекъсване през март отново са получени заявки за ограничаване на достъпа до сървъра заради нарушени авторски права. Поредният голям иск идва на 21 август, когато холандската хостинг компания, чиято собственост са сървърите, получава ново оплакване от „АБК“ за книги в epub формат, които са качени на chitanka.info.

След дълга комуникация с доброволци на сайта и въпреки премахването на конкретните книги, късно вечерта на 14 септември достъпът до основния сървър е преустановен. Активни остават форумът и няколко „огледала“ на свободната библиотека.

От АБК засега не коментират случая.