fb
Ревюта

Падингтън става художник

2 мин.
Padingtan hudozhnik Maikal Bond

Padingtan hudozhnik Maikal BondКакво представляват уличните изложби на картини и може ли едно рошаво мече от тъмно Перу да стане художник? Отговорите се крият в тъничката книжка „Падингтън художник” (изд. „Агата-А“), част от серия книжки за симпатичния Падингтън, написани  за по-малките читатели и разказващи по една типична история за мечето любител на сладко. А както знаем, то неизменно успява да се забърка в някаква каша.

„Падингтън художник” не прави изключение. Мечето и приятелят му г-н Грубер са на обичайната си неделна разходка, когато виждат изложба на картини на открито. Падингтън не е кой знае колко впечатлен от уменията на художниците и смело се впуска да рисува собствени шедьоври. Какъв ще бъде резултатът и дали творбите му ще бъдат откупени, ще разберете от автора Майкъл Бонд, който има дарбата да разказва простичко забавни и поучителни истории.

Книжката оставя особено усещане за уют и спокойствие, макар опитният читател да усеща, че на Падингтън може да се разчита да внесе доза изненада. С негова помощ децата ще разберат защо приятелите винаги трябва да се подкрепят и защо абсолютната откровеност понякога е направо ненужна. Отново не липсват познатите комични елементи, но те са неизбежни при герой като своенравния и любопитен Падингтън, който никога не се замисля особено дълго, преди да се впусне в някое ново начинание.

В поредицата не са използвани оригинални илюстрации на Пеги Фортнъм като в предишните книги, издадени на български, но чудесните цветни илюстрации на Р. У. Али са много сполучливи и съвсем в духа на предшествениците си. Въобще, „Падингтън художник” е едно малко книжно удоволствие, което охотно ще прочетете на детето си преди сън няколко пъти един след друг. Поне аз така направих.

Още истории с главен герой Падингтън – „Мечето Падингтън”, „Падингтън идва на помощ”, „Отново за ПДНГТН” и „Падингтън в чужбина”.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]