fb
Ревюта

Партизанин в маркетинга и по-добър в бизнеса

2 мин.

partizanski-marketingСтруват ли ви се всички познати и традиционно използвани похвати в рекламата и пиара повече от изтъркани и клиширани и най-вече скъпоструващи? Идват ли ви различни нестандартни начини за представяне на продуктите, докато гледате сегашните им скучни кампании? Е, поздравления тогава – вие сте истински партизани! И ще се уверите сами в това, ако прочетете задължителната 500-странична Библия на герила маркетинга „Партизански маркетинг“ от Джей Конрад Левинсън.

Да, вярно е, че самото назоваване на една книга като „Библия-на-нещо“ е предпоставка да имате едно на ум, но всъщност една подобна титла се заслужава. Левинсън е сочен за баща на партизанския маркетинг, a „Партизански маркетинг“ е най-издаваната му книга, като всяко ново издание се осъвременява според последните тенденции – може би наистина си заслужава титлата.

Дж. К. Левинсън дава общ арсенал от 200 оръжия за нискобюджетен, но хитър (партизански) маркетинг, и съветва да се избере след внимателна преценка кои от тях да се ползват и кои – не. Както във всеки друг бизнес, подборът на оръжията (партизанските маркетингови похвати) трябва да бъде направен внимателно спрямо конкретния случай и цели. С две думи леката и тежката артилерия трябва да са в добра комбинация за постигането на оптимално интегрирана маркетингова комуникация.

Всяко от тези 200 оръжия е подробно обяснено с нагледни примери и тактики за използване. Нищо няма да остане неясно – дори и най-специализираните термини са „преведени“ разбираемо, за да превърнат „Партизански маркетинг“ в подходящо четиво не само за професионалистите, но и за собственици на малък и среден бизнес, които искат да представят продуктите си по-добре и да достигнат до повече хора.

Накрая ще кажа, че бях консултант на българското издание и заедно с Изток-Запад опитахме да пригодим (доколкото е възможно, разбира се) посочените примери към българската реалност. Така че освен конкретни неща за медии, телемаркетинг и различни онлайн-явления, характерни за САЩ, ще видите и отбелязани български еквиваленти – за да е по-лесно на всички.

И все пак, очаквам обратната ви връзка за книгата на alex@azcheta.com.

Приятно четене, сигурен съм, че ще останете доволни!