fb
Ревюта

Пътешествие до Атина и островите

1 мин.

atina-i-ostroviteКато се замисля, май не съм ходил в Атина… Няколко пъти до Солун, няколко посетени острова, но Атина – не. Така че пътеводителят „Атина и островите“ си идва точно на мястото в момент, в който решиш да тръгнеш към гръцката столица и околностите.

Ако обаче очаквате леко и повърхостно четиво, което да ви прекарва отгоре-отгоре по добре познатите туристически атракции, не сте познали, за щастие. Пътеводителят на „Нешънъл джеографик“ е съвсем подробно упътване, изобилстващо от детайли и илюстрации. На моменти дори имах чувството, че описват всяка една улица, до която може да стигне човек. Същото се отнася и за островите

Описанието е някак сантиментално и с тъга по несъществуващите вече местенца, с чието изчезване сякаш е изгубено едно древно очарование. И няма как да е иначе – пътеводителят е подготвен от родената в Гърция, но израснала в САЩ журналистка Джоана Какисис. Разбира се, с доста помощ от други пътуващи журналисти, посещавали и откривали интересни местенца наблизо.

Признавам, не успях да стигна до края… Разгледах обаче всички интересни акценти, извадени като „Не пропускайте“, „Подсказано“ или „Изживяване“, просто защото наистина дават едно доста специфично съпреживавяне на пътуването.