fb
Ревюта

Може ли да бъде чуден светът на математиката?

2 мин.
Pateshestvie v chudniya svyat na matematikata Urgen Bruk

Pateshestvie v chudniya svyat na matematikata Urgen BrukЗа повечето хора математиката е онази почти неразбираема и скучна наука, заради която в училище сме принудени да се потим над уравнения с три неизвестни, да търсим обема на сфера, вписана в правилна триъгълна пирамида, или да решаваме интеграли. И през цялото време да се чудим за какво ни е необходимо всичко това. А математиката има своите корени в ежедневните нужди на хората – от познаването на часа, през преброяването на джобните, та до приготвянето на палачинки. За всички тези дейности са ви необходими числа, мерни единици и други математически знания.

Как и защо математиката е навсякъде около нас и прави живота ни по-лесен, малките любопитковци могат да научат от великолепната енциклопедия „Пътешествие в чудния свят на математиката“ (изд. „СофтПрес“), която предлага информация за историята и развитието на математиката през вековете в интригуваща форма. Пътуването можете да започне от самото начало с вавилонците и да стигнете чак до наши дни с високотехнологичните ни джаджи. А може, като мен, да скачате от тема на тема според моментния ви интерес.

Информацията за различните математически понятия е представена по свеж и разбираем за деца начин, а рубриките „Знаете ли, че“ и „Любопитно“ безотказно привличат любознателните умове. Кратките информации за прочути математици пък са едни от любимите ми материали в книгата. Известен интерактивен елемент внасят предложенията за интересни експерименти и игри, които малките читатели лесно могат да правят самостоятелно.

Светът на математиката със сигурност е чуден и често всичко необходимо, за да го осъзнаят децата, са книги като „Пътешествие в чудния свят на математиката“. Енциклопедията е чудесен вариант за подарък на всяко любопитно хлапе. Изданието е с твърди корици, чудесно оформление, плътна хартия, множество цветни илюстрации, диаграми, снимки. Освен това книгата е отличена с престижната немска награда за детска научно-популярна литература EMYS.

Няма какво да чакате – чудният свят на математиката ви очаква и можете да се потопите в него само с разгръщането на „Пътешествие в чудния свят на математиката“.

Още една книга, която представя математиката по забавен и интригуващ начин, е „Дяволът на числата“.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.