fb
Големите

Пърл Бък – майка, политически активист, писател, редактор

3 мин.
Parl Bak

Pearl BuckПърл Бък е една изключителна жена, която освен с писателската си кариера, е известна с борбата си против социалното, расово и полово неравенство. Тя допринася много за промяната на начина, по който американците възприемат Китай, като разкрива в творчеството си бит, душевност и култура, толкова различни от западните. Дете на родители мисионери, детството на Бък преминава в Китай, а впоследствие тя отново се завръща и прекарва няколко години в страната.

Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 г. в Америка, но когато е само на 3 месеца родителите ѝ се местят в Китай. Там е отгледана от китайка, която й разказва популярните китайски митове и легенди и запалва за първи път въображението на Пърл към тази необикновена страна. Когато е на 17 години, става доброволка в „Златната врата”, убежище за китайски робини и проститутки в Шанхай, и се сблъсква с тяхната тежка съдба.

Пак в Китай среща първия си съпруг Джон Бък, за когото се омъжва през 1917 година и следващите няколко години двамата прекарват в бедна селска провинция, която вдъхновява Бък за романа ѝ „Благодатна земя”.  По време на брака им, Пърл ражда момиченце, Карол. Първата трагедия, която сполетява писателката, е наложителната хистеректомия след раждането, като това я лишава от надеждите ѝ за голямо семейство. Следващият тежък удар, който понася, е откритието, че Карол е умствено изостанала. Тези трагедии не сломяват борбения дух на Пърл Бък, която през 1930 година, издава първия си роман „Източен вятър, западен вятър”. Малко след това излиза и „Благодатна земя”, за която получава Пулицър през 1932 г. За огромно мое съжаление този ѝ роман е издаден на български през 1939 година и сега може да се намери само като антикварно издание.

pavilion za jeniПърл Бък продължава да пише и издава още около 70 романа, като един от най-известните е „Павилион за жени”, една изключителна история за любовта и човешкия дух (отново може да се намери само при антикварите). Тя пише още биографии, нехудожествена литература, разкази, както и много статии, свързани с правата на жените. През 1938 година получава Нобелова награда за литература за „богато и вярно описание на селския живот в Китай и за биографичните й шедьоври“. Тя е първата американка, която е удостоена с тази престижна награда.

До края на живота си Пърл Бък не престава да се бори за правата на малцинствата и жените. В личен план щастието й се усмихва, когато сключва брак за втори път с издателя си Ричард Уолш през 1935 година. Пърл Бък умира на 80 години от рак на белия дроб, след един дълъг и ползотворен живот.The Good Earth

Тя е сред основателите на първата международна агенция за осиновяване на деца от смесени раси. Пърл Бък привлича вниманието на американското общество върху расизма, сексуалната дискриминация и съдбата на деца, родени от азиатки и американски войници, които са били разположени в Азия – болезнени теми във време, в което все още е трудно да се говори за тях.

Думите не стигат да опишат величието на тази жена, която освен с литературните си успехи, ще бъде запомнена и с посвещаването си на редица социални каузи.