fb
БългарияНовини

„Пернишки разкази“ на Здравка Евтимова излезе в Китай

2 мин.

Книгата „Пернишки разкази“ на българската писателка Здравка Евтимова е излязла преди броени дни в Китай под логото на Ningbo Publishing. С публикуването на сборника издателството поставя началото на нова поредица за съвременна литература от Централна и Източна Европа, съобщи „Дневник“.

Премиерата на книгата се е състояла в средата на октомври на панаира на книгата в град Нингбо, чието население е 7.5 млн. души. Евтимова е изнесла и лекции в университетите Wan Li и Nottingham University. Лекциите на Евтимова са били посветени на съвременната българска литература, както и на историята и културата на България.

Издаването на книгата в Китай всъщност е поредното международно признание за Здравка Евтимова. В началото на тази година стана ясно, че разказът „Кръв от къртица“ от Здравка Евтимова е включен в учебник по литература за осми клас в САЩ под английското заглавие Blood. В учебника бяха включени и  произведения на автори като Рей БредбъриАйзък АзимовЕдгар Алън По и Хауърд Лъвкрафт.

Zdravka EvtimovaЗдравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършила е английска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Нейни разкази са публикувани в над трийсет и две държави. Носителка е на множество национални и международни награди. След тях е и призът за „Роман на годината“ на Фонд „13 века България“, връчен ѝ за романа „Една и съща река“ през 2015 година.

Книгите на Здравка Евтимова може да поръчате от Ozone.bg с 10% отстъпка с код azcheta, a ето и още няколко интересни новини за нея:

Здравка Евтимова е номинирана за италианската награда Sinbad

Неиздаван у нас роман на Здравка Евтимова излиза в Австрия

Снимка: Георги Атанасов/Facebook