fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Ревюта

„Перо от пеликан” разказва любовта през детските очи

2 мин.
Pero_ot_pelikan

Pero_ot_pelikan„Надеждата е нещо с пера.”

Емили Дикинсън

 

Прочетох „Перо от пеликан”, излегната в хамак насред покрит със зеленина и слънце двор, убивайки безвремието на един спокоен и тих летен следобед. Атмосферата беше перфектна за тази малка и красиво написана книжка, която разказва своята сложна и тъжна история по изключително лек и приятен начин.

Действието се развива през очите на Мартин – мило и чувствително 12-годишно момче, чиято мечта е да стане писател. Когато майка му приютява в дома си стара приятелка, изпаднала в беда, детето намира в нейно лице първата си муза. Моника е красива, слънчева жена, чието присъствие превръща ежедневието в приключение, а тъгата – в смях.

Контрастът между Моника и вечно угрижената домакиня Лина е удивителен и скоро не само малкия Мартин се влюбва в гостенката… Баща му напуска семейството заради нея, изоставяйки объркания си син и съсипаната от двойното предателство Лина. Единственото, което може да залепи парченцата и да вдъхне нова сила на наранените сърца, са силната воля, новата любов и… басейните с лечебна кал в Бургас. Майка и син ще си помогнат взаимно да преодолеят болката и да продължат напред.

Сюжетът е класически и до болка познат. Ирина Папанчева е успяла да предаде умело невинноста и едновременно с това удивителната проницателност на детската гледна точка в една толкова сложна ситуация. Авторката подхожда с разбиране към всичките си герои, давайки им възможността да разкажат в няколко страници своята версия на случилото се. Всеки е наранен, всеки осъзнава добре вината си, но в същото време всеки се чувства в правото си и застава зад решението си, независимо от последствията. Както и в живота, никоя случка не е оцветена в черно и бяло – нюансите са безброй и след прочита няма да можете да заклеймите когото и да било само като „злодей” или като „жертва”.

„Перо от пеликан” е трогателна книжка, чийто сезон несъмнено е лятото. От страниците й лъхат ароматите на Бургас, на първата любов и на надеждата за ново начало. Ако сте се запътили към морето и ви се чете нещо леко и увличащо, това е идеалният избор за вас.

[ + ]