fb
БългарияНовини

Петър Делчев тръгва на морска експедиция, ще опише приключенията си в книга

2 мин.
Petar Delchev

Писателят Петър Делчев се отправя на самотна експедиция за пресичане на Черно море с каяк, разбираме от vesti.bg. Той ще отплава на 10 юли от Бургас, за да пристигне до грузинския пристанищен град Кобулети 25 дни по-късно.

кастинг за месияЗа приключенията си в морето Делчев ще напише книга, озаглавена „Следи по водата”

„Каякът минава по водата безшумно, като морско животно, а следата, която оставя, след миг е само спомен. Така трябва да се живее – след теб да бъде поне толкова чисто, колкото преди теб. За да следват децата ти не диря от боклуци, а духовна бразда!”.

В тон с вижданията си за опазване на природата чиста, авторът на „Кастинг за месия“ и „Трънски разкази/Балканска сюита“ специално е конструирал и изработил брезентов каяк, като за направата му са използвани изцяло екологични материали. Целта е всички отпадъци от експедицията ще бъдат събрани и опаковани и след нея предадени за рециклиране. Делчев планира още да хвърли от борда на каяка 10 бутилки с писма. В тях на езика на народите, които живеят около Черно море, ще има послание да опазваме и да се грижим за синьото богатство.

По време на експедицията с пътешественика, който има двайсетгодишен опит в екстремните спортове, ще има пряка връзка в морето чрез фейсбук страницата му  и специален сайт. Необходимата енергия за комуникациите и HD камерата ще бъде осигурявана от фотосоларен панел с мощност 26W. Питейна вода ще бъде произвеждана от морска вода по метода на обратната осмоза. Храната пък ще е лиофилизирана (вакуумирана), производство на Института по криобиология и хранителни технологии към БАН.

Експедицията ще се финансира изцяло от предварителната продажба на книгата „Следи по водата”. Писателят споделя, че това го прави независим от спонсори и зависим само от хората – нещо, от което един писател не се плаши. На лодката ще има лого, но то няма да бъде на фирма, а на ученически екоорганизации и всеки ден ще се сменя.