fb
НовиниПо света

Петият Фестивал на българската книга в Брюксел започва на 10 юни

4 мин.

Български автори гостуват в Брюксел в рамките на Петия Фестивал на българската книга – традиционен годишен форум за срещи между читатели, издатели и творци на перото.

Българската културна асоциация в Белгия, с подкрепата на Посолството на Република България в Белгия, организира за пети пореден път Фестивал на българската книга, в партньорство с няколко български издателства. Дебютното издание на Фестивала се проведе през юни 2019 г., непосредствено след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – официален празник на българската просвета и култура. На Фестивала присъстват обичайно български писатели и поети, творящи в Белгия и други държави в Европа. Двудневната фестивална програма включва срещи с гостуващите автори, които с готовност ще отговорят на читателските въпроси и ще раздадат автографи.

Тази година Българската културна асоциация организира и анкета за любимите български писатели по света. Резултатите ще бъдат обявени по време на фестивала. Анкетата може да видите и да попълните тук.

Ето какво споделя Рада Ганкова, програмен директор на фестивала:

Фестивалът се провежда за пета поредна година. Какво значение носи събитието за българската общност с Брюксел?
Фестивалът се превърна в много успешен форум, който дава възможност на читателите да се срещнат с българските писатели, но и на писателите да се срещнат със своите читатели по света. Освен срещите с писатели имаме и изложение на книги от десетина български издателства. Това е чудесна възможност хората да си попълнят библиотеката с книги на български език и да се запасят за цяла година. Виждала съм хора да идват и да си тръгват с по 15-20 книги и дори питат „догодина ще има ли пак такъв базар?“.

От самото начало нашата идея беше да осъществим мост между автори, издатели и читатели в чужбина. И хората тук да започнаха да следят по-внимателно българската литература и книгоиздаването ни и съответно станаха посланици на българската литература по света. Вече ни познават и да очакват събитието всяка година във втория уикенд на месец юни. От нас зависи нашата култура да е по-видима и да заеме мястото си в Европа.

За пръв път тази година организираме една анкета за любим български писател по света. На фестивала ще обявим резултатите. Вълнуваме се, особено в сегашния контекст, когато навсякъде по света се заговори за българската литература благодарение на наградата спечелена от Георги Господинов и Анджела Родел.

Какви са най-големите предизвикателства при организирането на подобно мероприятие?
Започваме с покани към писателите и издателствата и се надяваме те да се отзоват. След това много логистични въпроси и сигурно всички, които някога са били на панаир на книгата или на друго книжно събитие, си представят колко е трудоемко да организираш пренасянето на около тон и половина книги от България до Белгия.

Какво научихте и как се промени фестивалът през годините?
Всяка година се увеличават приятелите и съмишлениците на фестивала и идват все повече хора. Освен гости от България, сега идват и посетители от Франция и Холандия. Това много ни радва.

На книжния базар ще откриете щандове на издателствата Жанет-45 , Сиела, Мусагена, Знаци, Хермес, Лемур, Лексикон, Колибри, Потайниче, Лист, СофтПрес и др., които предлагат над 300 заглавия.

Програма на фестивала

10 юни 2023 г., съботa
Rue
de la Digue 24 – 1050 Ixelles

11:00 ч – Откриване с Кремена Димитрова – модератор на авторските срещи

11:30 ч – Среща с Виктория Бешлийска

Езикът като дом и златото на мълчанието

13:30 ч – Разговор с издателя Манол Пейков за предизвикателствата и възможностите пред българската литература

16:00 ч – Среща с Гергана Георгиева

Да направиш вкусен всеки ден

18:00 ч – Среща с Йордан Славейков

„Смъртта понякога надделява, обаче любовта винаги побеждава“ – за празника и делника на сърцето в прозата на Йордан Славейков

11 юни 2023 г., неделя
Rue
de la Digue 24 – 1050 Ixelles

11:00 ч – Среща с Владимир Зарев 

Историчност срещу съвременност: предизвикателства и отговорности

14:00 ч  – Среща с Момчил Николов

Между бавното четене и бързата литература

16:30 ч  – Среща с Мария Касимова-Моасе

Хумор, сатира и забава на територията на българо-френската дружба


Българската културна асоциация в Белгия (Association Culturelle Bulgareen Belgique – ACBasbl.) е създадена през есента на 2017 г. от българи, които живеят в Белгия. Нейната мисия е да представя многоликата българска култура в сърцето на Европа – Брюксел, като я обогатява чрез съвместни проекти с белгийски организации. Театралните спектакли, концерти и филмови прожекции с български артисти се радват на радушен прием сред нашите сънародници в Белгия.