fb
БиблиотекитеНовини

Петима писатели гостуват във Враца за Маратон на четенето 2023  

2 мин.

Петима автори ще се срещнат с врачанските читатели по време на осемнадесетото издание на Маратон на четенето 2023. Вълнуващите срещи започват на 4 април с гостуването на журналиста Георги Милков и завършват на 22 април с поредната незабравима „Нощ в библиотеката“, съобщиха организаторите от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Стартът на Маратона е на 4 април от 16:00 ч., когато в града пристига Георги Милков, за да се срещне с малките приятели на книгите и да им прочете любимата си приказка. От 17:30 ч. пък започва представянето на книгата му „Истории от ръчния багаж“ (изд. „Книгомания“). Срещата ще се проведе в читалнята на библиотеката.

Срядата е запазена за детските писателки Събина Георгиева, която в 10:30 ч. ще представи книгата си „Опашати непознати“ (изд. „Меченосец“), а в 13:00 ч. детската писателка Цвета Брестничка (изд. „Фют”) ще разкаже за новите си заглавия „Истории с крачета“ и „Небивалици с буквите от А до Я“.

След кратка великденска почивка, срещите се завръщат отново в 18 ч. на 19 април. В приятната атмосфера на Q Bar, незабравима вечер обещава пиар специалистът, журналист и писател Доника Ризова. След успеха на детската поредица „Дракончето Ринти“, очарователната авторка ще представи дебютната си книга за възрастни „Случайно в Майорка“ (изд. „Сиела“).

Маратонът ще завърши с поредното издание на „Нощ в библиотеката“ 2023, в която специален гост ще бъде писателката Катерина Хапсали, за да представи книгата си „Вкусни разкази“ (изд. „Колибри“). Вечерта ще бъдат организирани различни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция Нощта ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

По време на целия Маратон, най-малките читатели могат да се включат и в мобилната игра „Разбъркано колело“, която заедно с библиотекарите ще пътува в библиобуса и ще се провежда на място в детските градини, след предварителна заявка на сайта на библиотеката.

Книжни забавления са планирани и във филиала в ж.к. „Дъбника“. Там първокласниците от СУ „Никола Войводов“ ще се включат в интерактивната игра „Книгите – нашите нови приятели!“.

„В рамките на Маратона, всички посетители до 18 години ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката“, допълниха от библиотеката.

Националната кампания Маратон на четенето стартира на 2 април – Международен ден на детската книга и приключва на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.