fb
НовиниПо света

Пиер Леметр с наградата „Гонкур“ за 2013

1 мин.

Тази година престижната литературна награда „Гонкур“ бе присъдена на Пиер Леметр, съобщава онлайн изданието на в. „Сега“. Отличието му се връчва за романа „Au revoir la-haut“ („До среща на върха“), който разказва историята на няколко френски войници, участвали в Първата световна война.

62-годишният Леметр е автор на детективски романи, за които е отличен с над 10 литературни приза. Той е и известен сценарист на тв филми. Той спечели гласуването на журито с 6 гласа, срещу 4 за втория в класирането Фредерик Верже.

Наградата „Гонкур“ се връчва от 1903 г., като вече 110 години победителят се избира от 10-членно жури по време на вечеря в парижкия ресторант „Друан“. Стойността на наградата е 10 евро, но най-голяма ценност за лауреатите е възможността да бъдат издадени в голям тираж – над 400 000 копия. Миналата година наградата получи Жером Ферари за „Проповед за падението на Рим“.

Днес бе обявена и втората по важност литературна награда във Франция – „Ренодо“. Неин лауреат е Ян Муа за „Рождение“. Той също е носител на „Гонкур“, която получава през 1996 г.