fb
НовиниПо света

Писатели и учители с отворено писмо за съдбата на библиотеките в английските училища

1 мин.

Множество писатели, илюстратори и учители подписаха отворено писмо, призоваващо Министерство на образованието на Великобритания (Department of Education) да предприеме спешни действия след скорошен доклад за състоянието на училищните библиотеки, съобщава сайтът The Bookseller.

Петицията е подписана от автори като Малори Блекман, Андрю Моушън, Филип Пулман, Франческа Саймън и  Анн Файн. Писмото е създадено от Алън Гибсън, автор на детски книги и защитник на библиотеките, и призовава министерството да коментира и действа по доклада „The Beating Heart of the School“ („Туптящото сърце на училището“), изготвен от комисията Libraries All Party Parliamentary Group. Той изисква още Ofsted (Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) – непарламентарна комисия, която се занимава с въпросите на образованието – да включва училищните библиотеки в регулярните си инспекции.

„Ние, автори, илюстратори, учители, библиотекари, родители и други, сме решени да не оставим тези препоръки да се превърнат в поредния пример на пожелателни намерения и липса на действия. Призоваваме Министерство на образованието да предприеме незабавни действия към ревизия на училищните библиотеки… Това е спешно“, пише в писмото публикувано на 16 юли в Guardian.

Според доклада училищата във Великобритания губят 280 професионални библиотекари годишно. „Най-малкото, което трябва да се направи като начало, е министерството да създаде работна група, включваща библиотекари, учители, директори и родители, която да състави стратегия за реализирането на добра библиотека във всяко училище“, смятат още подписалите петицията.