fb
НовиниПо света

Писатели от 20 до 87 г. влизат в дългия списък за „Букър“ 2022

7 мин.

Дългият списък на тазгодишната награда „Букър“, описан от председателя на журито като „предизвикателен, стимулиращ, изненадващ“, съдържа най-младите и най-възрастните автори, номинирани някога за отличието, пише The Guardian.

Лейла Мотли, която е само на 20 г., и Алън Гарнър, на 87 г., са сред 13-те писатели в дългия списък за тазгодишната награда, която според председателя на журито Нийл Макгрегър предлага „история, басня и притча, фентъзи, мистерия, медитация и трилър”.

Културният историк и писател Макгрегър се присъединява към журито от академика и телевизионен оператор Шахида Бари; историка Хелън Кастор; автора и критик М Джон Харисън; и писателя и поет Ален Мабанку. Съдиите прочетоха общо 169 творби.

Макгрегър каза, че включените в дългия списък книги са „изключително добре написани и внимателно изработени“ и „изглежда, че използват и разширяват това, което езикът може да направи“.

Алън Гарнър

Гарнър e най-известен с наградения си роман от 1967 г. The Owl Service. Той е в дългия списък с книгата си Treacle Walker, която разказва за младо момче на име Джо, посетено от скитник и лечител, една история за необичайно приятелство. Ако продължи да печели, Гарнър ще бъде най-възрастният победител в историята, навършвайки 88 години в деня на тазгодишната церемония по награждаването (в момента Маргарет Атууд държи рекорда на 79 г.).

В другия край на скалата е Мотли, най-младият писател, попадал някога в дългия списък. Преди това рекордът беше държан от Джон Макгрегър. Той е на 26 г., когато дебютът му If Nobody Speaks of Remarkable Things попада в списъка през 2002 г. Мотли написва Nightcrawling, когато е на 17, вдъхновена от реален случай на полицаи, сексуално малтретиращи млада жена в Оукланд, Калифорния.

Лейла Мотли

Мотли е един от шестимата американски автори, които влизат в тазгодишния списък, заедно с Ернан Диас, Пърсивал Еверет, Карън Джой Фаулър, Селби Уин Шварц и Елизабет Страут. В списъка е и Новиолет Булавайо, която е родена в Зимбабве, но сега живее в САЩ. Тяхното присъствие може да разпали отново дебата около решението наградата „Букър“ да бъде отворена за американски автори през 2014 г.

В списъка има трима британци – Гарнър, Мади Мортимър и шотландският писател Греъм Макрей Бърнет, както и двама автори от Ирландия: Клеър Кийган и Одри Магий. Последното място заема Шехан Карунатилака, който е вторият номиниран гражданин на Шри Ланка за две години.

Nightcrawling на Мотли е един от трите дебюта в списъка, заедно с Maps of Our Spectacular Bodies на Мортимър и After Sappho на Шварц. Романът на Мортимър разказва историята на жена с рак, опитваща да се примири с болестта си, и е частично разказана от раковите клетки в тялото ѝ. Наскоро печели наградата „Дезмънд Елиът“. Действието в After Sappho се развива в Италия през 1880 г., представяйки бебето, което ще порасне, за да стане италианската поетеса Лина Полети, и се движи напред във времето, осветявайки новаторски писатели и художници, включително Вирджиния Улф, Джоузефин Бейкър и Радклиф Хол.

Четирима автори – Булавайо, Фаулър, Бърнет и Страут – са били номинирани за наградата и преди.

Новиолет Булавайо е включен в списъка за Glory, който е разказан от животни и е вдъхновен от „Фермата за животни“ на Джордж Оруел. 

Бърнет, който бе избран за наградата през 2016 г., тази година е в дълъг списък с романа Case Study, в който харизматичен психотерапевт е докарал сестра си до самоубийство. Oh William! на Страут е част от нейната поредица за Луси Бартън и вижда как героят се свързва отново с първия си съпруг. Именно с първата си книга на Луси Бартън „Казвам се Луси Бартън“ Страут беше избрана за Букър през 2016 г.

Booth на Карън Джой Фаулър е исторически роман за човека, който застреля Ейбрахам Линкълн – Джон Уилкс Бут, и семейството му. Фаулър беше избрана преди това през 2014 г. за „Напълно изгубили себе си“ (изд. „Софтпрес“). Фигури от реалния живот се появяват и в The Trees на Еверет, в който детективи разследват поредица от убийства в Мъни, Мисисипи, където Емет Тил е бил линчуван 65 години по-рано.

Най-кратката книга в списъка е 116 страници – Small Things Like These на Кийган, чието действие се развива в навечерието на Коледа през 1985 г. в малък ирландски град. Колегата ирландски писател Магий влиза в списъка за The Colony, в който двама мъже прекарват лятото на слабо населен остров, докато Ернан Диас е в списъка за Trust, в центъра на който е магнат от Уолстрийт от 20-те години на миналия век. Списъкът се допълва от The Seven Moons of Maali Almeida на Карунатилака за военен фотограф, обхванат от ужасите на гражданската война.

Макгрегър каза, че книгите в списъка „отразяват грижите на нашата планета през последните няколко години“, обръщайки внимание на това как „си представяме болестта като жив враг, с който трябва да се борим ежедневно, въпроси за расова и полова несправедливост и крехкостта на политическия ред”.

Две по-големи теми, които се появяват в номинираните творби, са „степента, до която индивидуалните животи са оформени и определени от дълги исторически процеси“ и „неуловимата природа на истината: не в смисъл, че живеем в пост-истинен свят, а в демонстриране на упоритостта, енергията и скептицизма, необходими за достигане възможно най-близо до истината и по този начин до правилното разбиране, независимо дали на конкретен човек или на гражданска война, унищожаваща нацията“.

Дългият списък за 2022 г. има силно представяне на независими издатели. От 13-те романа осем са публикувани от независими издателства, с четири от малки издания, включително Influx и Sort Of, които за първи път влизат в дългия списък. От останалите пет две са публикувани от Penguin Random House, две от Pan Macmillan и една от HarperCollins.

„Съдиите на „Букър“ за 2022 г. идват от различни краища на четящия свят, но от момента, в който се срещнаха, се наслаждаваха на мненията на другия и на компанията си. Резултатът е набор от книги, които понякога са сериозни, но никога мрачни, чиито автори ви ангажират с остроумието си, дори когато поглъщате тяхната драматична, болезнена или провокативна тема. Именно в тази игривост, на форма или тон, тазгодишната фантастика е най-добрата“, каза Габи Ууд – директор на фондацията за наградата „Букър“.

Краткият списък от шест книги ще бъде обявен на 6 септември, а победителят ще бъде обявен на 17 октомври.

Дългият списък на наградата Букър за 2022 г.

Glory от Новиолет Булавайо

Trust от Ернан Диас

The Trees от Пърсивал Евърет

Booth от Карън Джой Фаулър

Treacle Walker от Алън Гарнър

The Seven Moons of Maali Almeida от Шиан Карунатилака

Small Things Like These от Клеър Кийган

Case Study от Греъм Макрей Бърнет

The Colony от Одри Магий

Maps of Our Spectacular Bodies от Мади Мортимър

Nightcrawling от Лейла Мотли

After Sappho от Селби Уин Шварц

Oh William! от Елизабет Страут