fb
БългарияНовини

Български автори в акция “Грабвайте телата” пред НС

2 мин.
poetiNS

Тази сутрин, малко след 9.00 ч., девет от популярните лица на съвременната българска литература и изкуство – Ясен Атанасов, Милена Фучеджиева, Иван Димитров, Димитър Кенаров, Васил Георгиев, Надежда Московска, Тея Сугарева, Стефан Сугарев, Стефан Иванов, както и създателят на сайта “Аз чета” – Александър Кръстев, бяха задържани за демонстративно прескачане на металните ограждения около сградата на Народното събрание и навлизане в охраняваната зона около Парламента.

Акцията „Грабвайте телата!“ бе инициирана от писателите като част от протестите с искане за оставка на правителството на Орешарски.

“Търпението на хората се изчерпва да маршируват всеки ден без ефект и ние вече сме готови, ако не чуват гласовете ни, да предложим телата си. В момента го правим като мирен протест, но кръгът около управляващите се стеснява и може да се стигне до истинска “Епопея на забравените” в един момент. Това е и значението на нашето послание „Грабвайте телата”, коментира за “Аз чета” поетът и журналист Димитър Кенаров.

След навлизане в охраняваната зона около НС, участниците в акцията са придружени от полицаите към бус, където са им били снети обяснения.

“Не съм била в България 20 години, когато хората са гласували много пъти с надежда за промяна, и се изненадах, че отново трябва да се протестира. Приятелите ми в САЩ също подкрепят протестите. Понеже съм друго поколение, искам да се отсрамя и пред по-младите, които са тук на протеста. Искам да подкрепя с този жест и Едвин Сугарев и Стефан Стоянов”, заяви писателката Милена Фучеджиева.

[ + ]