fb
НовиниПо света

Писателка дари над 6 000 книги на хора без достъп до четене

2 мин.

Писателката София Акел дари над 6 000 книги от чернокожи автори на хора без достъп до четене, в рамките на инициираната от нея Free Books Campaign, пише BBC.

„Четенето не трябва да е привилегия“, категорична е 28-годишната авторка, която още от дете често се е озовавала в библиотеката близо до дома си в Източен Лондон. Разказва, че това е мястото, където е успяла да „развива ума си като дете“. Като възрастна осъзнала, че не всеки има толкова лесен достъп до книги и затова създава организацията Free Books Campaign. Тя е с нестопанска цел и мисията ѝ е да предоставя книги от цветнокожи автори на хората, които не могат да си ги позволят.

От стартирането си през 2020 г. тя е дарила 6 000 книги на хора в Обединеното кралство и Ирландия. Всеки е свободен да заяви книгата, която иска да прочете. Организацията се финансира от дарения и ако има достатъчно средства, дори закупува книгата и я изпраща.

„Ако нямах късмета библиотеката да е буквално на прага ми, нямаше да съм стигнала до тук. Моят мироглед, моето въображение и моят речник щяха да бъдат значително органичини“, обясни София.

Писателката дава и своите съветите за насърчаване на четенето:

Не се насилвайте да четете.

Опитайте да слушате подкасти или аудиокниги – те също са форма на четене.

Започнете с четене на дълги статии.

Отделяйте си сутрин по 10 минути време за четене.

Четенето на антологии може да бъде добър начин да започнете, защото историите в тях са кратки.

Достъпността до книги е много важна за София и за да се увери, че хората знаят за кампанията, тя стартира и фестивала Free Books в Пекъм, югоизточен Лондон, съвместно с компанията Broccoli Productions. За един уикенд са раздадени около 3 000 книги. София се тревожи, че книжните фестивалите често се провеждат в провинцията или в столични райони, където „трябва да похарчите стотици лири“.

„Всичко беше безплатно“, казва тя. „Буквално всичко. И всеки имаше право да си вземе вкъщи по две книги.“