fb
НовиниПо света

Писателка се заключи във витрина, за да търси вдъхновение  

1 мин.

Белгийската писателка Саския де Костер започна едномесечен артистичен експеримент, като на 1 февруари се заключи в прозрачна стая в Кралския музей за изящни изкуства в Антверпен. 47-годишната авторка, която пише книги на фламандски, има за цел да завърши последния си роман в стая от 12 квадратни метра, със стъклени стени в залата на героите, съобщават белгийките медии.

Де Костер нарича инициативата си “The Author is Present” („Авторът присъства“) и се надява да получи ново вдъхновение от посетителите на музея, както и от творбите на класически художници, като ренесансовия художник Ян ван Ейк и бароковия художник Петер Паул Рубенс. Тя следва примера на сръбската художничка Марина Абрамович и британския музикален композитор и певец Пи Джей Харви, които направиха подобни експерименти в Музея за модерни изкуства в Ню Йорк и Тейт в Лондон.

Де Костeр обаче усложнява задачата си и дори ще спи и ще яде в музея. В стъклената си стаята тя ще се наслаждава единствено на компанията на компютър и 28 книги. Като допълнително предизвикателство Де Костър ще избягва напълно социалните контакти. Тя се зарече, че по време на експеримента няма да използва мобилен телефон, а единствено ще наблюдава хората, посещаващи музея, без да общува с тях.