fb
@-книгиЕ-книги

Платформа за анализ на е-книги представиха от Jellybooks

1 мин.
e-knigi analiz

Jellybooks разработват платформа за анализ на е-книги, която предлага на читателите безплатни книги в замяна на данните за техните навици на четене, съобщава сайтът thedigitalreader.com.

Jellybooks е безплатно уеб приложение за проучване, изпробване и споделяне на книги. То е създадено, за да помага на читателите да откриват най-добрата за тях книга и да споделят своите впечатления.

Разработката беше представена от основателя и главен изпълнителен директор на Jellybooks Андрю Ромбърг по време на Световната конференция за дигитални книги, която се проведе от 13 до 15-ти януари.

Jellybooks платформата за анализ е все още бета версия и работи само за iBooks. Когато стане по-широко достъпна обаче, ще събира подробни данни за читателските навиците на потребителите –  време, отделено за четене; размер на шрифта; използвано устройство; използвано приложение за четене; подчертавания в текста; и дори (в зависимост от устройството) GPS координати на потребителя.

Jellybooks ще обработва данни за всеки отделен четец на базата на уникален софтуер, вграден във вътрешността на електронната книга, където информацията ще се съхранява. Когато реши, потребителят сам ще ги праща на Jellybooks, а след това резултатите ще се разпространяват като онлайн графики с данни за автори и издатели.

Подобни данни вече се събират от производителите и разпространителите на дигитални книги. Новото при Jellybooks платформата за анализ е, че потребителят доброволно и съзнателно ще предоставя информацията за своите читателски навици, а в замяна ще получава е-книги и други награди.