fb
БългарияНовини

Пловдив чете много и разнообразно през юни и тази година

3 мин.

Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив за поредна година ще се преобрази в истински вдъхновяващ литературен град през юни с поредното издание на фестивала “Пловдив чете”, на който и тази година „Аз чета“ е медиен партньор.

Многобройни литературни срещи и авторски рецитали, премиери на книги, пърформанси, дискусии, филми и концерти очакват всички любители на книгите и словото между 7 и 12 юни. Добрата новина обаче е, че предварителната програма започва още в първите дни на месеца. Организатори на събитието са издателство „Жанет 45“ в партньорство и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Асоциация „Българска книга“. Всички събития в рамките на “Пловдив чете” са безплатни и отворени за гражданите и гостите на града.

Официалното начало на горещия литературен юни в Пловдив ще бъде поставено в Античния театър на 7 юни от 19:30 ч (при лошо време церемонията ще е в Концертна зала – Пловдив). По време на откриването на фестивала ще бъдат връчени две награди – “Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия и “Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга. Водещ на събитието ще бъде издателят Божана Апостолова, основател на “Пловдив чете”. В съпътстващият концерт пък ще вземат участие Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

На 10 юни, петък, в къщата музей на големия книжовник Христо Г. Данов в Стария Пловдив ще бъде връчена и Националната награда “Христо Г. Данов” за принос в българската книжовна култура.

Ден по-късно Пловдив ще стане за първи път основна трибуна на Националната кампания за насърчаване на четенето „Чети с мен“ под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. По-късно през деня ще бъдат връчени и наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Паралелно с фестивалната програма, която покрива разнообразни аудитории и пространства в града под тепетата, между 7 и 12 юни ще се проведе и “Алея на книгата” на главната пешеходна улица на града.

Всички събития в рамките на фестивала може да разгледате в нашия книжен календар и тук:


Не пропускайте да следите също сайта на инициативата и каналите на “Пловдив чете” във фейсбук тук и тук.

Генерален спонсор на “Пловдив чете” е PROGRAMISTA. Фестивалът се организира с подкрепата на Културен център „Тракaрт“, парк-хотел „Санкт Петербург“, хотел „Лайпциг“, хотел „Одеон“, хотел „Мирена“, хотел „Новиз“, ВУАРР.

Както и партньорството на:

Фондация „Пловдив 2019“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Драматичен театър – Пловдив, Културен център „Тракарт“, АМТИИ, Дружество на писателите – Пловдив, пловдивските читалища, клуб „Библиотеката“, галерия U.P.A.R.K., клуб „Петното на Роршах“, Bee Bop Café, Club Fargo, Vintage House, книжарница „Хеликон“, книжарница „Хермес“, artnewscafe, Дом на етносите, Културен център Радио Пловдив, доброволци от пловдивските  училища, ЦРД към НБ „Иван Вазов“, „Лео клуб – Пловдив“.

Медийни партньори са:

„Аз чета“ (www.AzCheta.com), БНТ1, БНТ2, bTV, ПОТВ, TV NATURAL,  ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА, ТВ САТ КОМ, F2F TV, БНР, БНР-Радио Пловдив, KАТРА FM, в. „Култура“, в. „Марица“, www.mediacafe.bg, www.kapana.bg , www.plovdivutre.bg, www.plovdiv-online.com, електронни списания за литература „Кръстопът“ и DICTUM, www.programata.bg, www.u4avplovdiv.com, www.newsart.net и www.konceptualno.com.