fb
БългарияНовини

Пловдив търси своята нова книга

1 мин.

Стартира осмото издание на Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания, информира сайтът на Община Пловдив.

Желаещите да кандидатстват със свои текстове трябва да отговарят на две основни изисквания:

  • да имат адресна регистрация в града „под тепетата“;
  • да имат завършен ръкопис, готов за печат, който да представят в срок до 30-ти юли 2016 година.

Текстовете могат да бъдат, както художествени (стихосбирка, сборник разкази, роман, драматургия и др.), така и нехудожествени (литературна критика, литературно изследване и др. ). Максималната сума, която авторите на избраните книги могат да получат, възлиза на 3 000 лв.

Ръкописите се разглеждат и одобряват от седемчленна комисия, в която влизат утвърдени писатели, литературни критици, историци, изкуствоведи и други изявени творци. Допълнително изискване към участниците е към проектите им вече да има проявен  интерес от страна на издателство, чиято оферта те да приложат към формуляра си за участие. Пълната информация за условията и начина на кандидатстване може да откриете на сайта на Община Пловдив.

Печелившите заглавия ще станат известни най-късно до първи октомври, а издателствата, получили общинската субсидия се задължават да ги публикуват до 18-и декември 2016 г.

Първото издание на Програмата за финансиране на пловдивски автори се реализира през 2008 година по инициатива на писателя и бивш омбудсман на Пловдив Димитър Атанасов. До днес конкурсът е помогнал на повече от 70 местни автори и техните книги да стигнат до своите читатели. Много от тях в последствие са отличени с различни национални отличия.

Автор: Златина Петкова (стаж –  HST 2016)

[ + ]