fb
БиблиотекитеНовини

Пловдивското кино „Космос“ става филиал на библиотека „Иван Вазов”

1 мин.

Емблематичното пловдивско кино „Космос“ ще се превърне в своеобразен филиал на Народната библиотека „Иван Вазов“, съобщава „Густонюз“. Това стана ясно, след като кметът на града Иван Тотев поясни визията на общината за бъдещето му.

В момента се търси наемател за долната част на сградата, където е предвидено да има книжарница и кафене. В горната част ще бъде разположен Център за обслужване на гражданите с регистратура от страна на Община Пловдив.

Постройката ще бъде оборудвана с електронни четци, които ще осигурят достъп на желаещите до голяма част от фонда на библиотека „Иван Вазов“. Той вече е дигитализиран, но не може да напуска хринилището й, а така желаещите ще могат да го ползват свободно. Предвижда се още разширяване на сцената с 4-5 метра и премахването на седалките в киното с цел капацитетът на залата да достигне около 500 места, които обаче няма да са седящи. Желанието на общината е кино „Космос“ да бъде оборудвано с най-висок клас озвучителна техника.

Процедурите ще стартират, след като приключи делото за площада пред киното. Кметът Тотев подчерта изрично, че не става въпрос за преговори за откупуване, а за дело за освобождаване на площите, което продължава в момента. Дотогава общината ще извърши само козметични ремонти по покрива, за да отстрани течовете и да съхрани помещението. В началото филиалът към библиотеката ще функционира безплатно.

[ + ]