fb
10, които...Книги и киноСпециални

По истински случаи: 10 криминални филма, базирани на книги

6 мин.

От години филмите намират вдъхновение от писаното слово, когато са базирани и по истински случаи, резултатът е смразяващо добър. Екранизирани са много страхотни ленти, които се занимават с представянето на истинско престъпление. За разлика от филмите, базирани на художествена литература, важността да останат верни на събитията е това, което ги отличава от останалите, класирани от Screen rant.

„Изгубени момичета (2020)

Базиран на романа на разследващия репортер Робърт Колкър от 2013 г., този филм разказва историята на майка, която търси изчезналата си дъщеря. Тя открива, че Шанън е била част от онлайн общност от секс работници. Докато Мари се бори да намери съпричастност от страна на полицията, тя решава да вземе нещата в свои ръце, което води до откриване на повече случаи на изчезнали момичета през годините. Нейното търсене разкрива множество мъртви жени, разпръснати из Лонг Айлънд, и предизвиква лов за все още неидентифициран сериен убиец, известен като LISK.

„Моят приятел Дамер (2017)

Базиран на графичния роман и мемоарите на Джон „Дерф“ Бакдърф, „Моят приятел Дамер“ изобразява проблемното юношество на Джефри Дамър през целия му път към завършването на гимназията. Филмът показва в дълбочина създаването на прословутия сериен убиец и какво го е довело до убийството. 

„Чудовище (2003)

Базиран на романа, написан от самата Айлийн Уорнос, в „Чудовище“ играе Чарлийз Терон като Айлийн и Кристина Ричи като нейната приятелка Селби. Чарлийз Терон играе блестящо главната роля в този шокиращ и разтърсващ филм по истински случай, който навлиза в дълбините на познатата от таблоидите история за магистралната проститутка Айлийн Уорнос, известна още като мъжемразката, серийната убийца, екзекутирана преди около 2 години във Флорида. Разказът е фокусиран в период от девет месеца през 1989-1990 г., когато Уорнос започва лесбийска връзка с жена на име Селби. Точно тогава тя започва и да убива своите клиенти, за да им взима парите без да им предлага секс.

„Хвани ме, ако можеш (2002)

Филм по истинската история на Франк Абигнейл (Леонардо ди Каприо), който успява да се представи последователно за лекар, адвокат и втори пилот от голяма авиокомпания, при това преди да е навършил 21 години. Франк е цар на измамите и гениален фалшификатор. За ужас на властите, талантът му да фалшифицира чекове му позволява да заграби фондове за милиони долари. Агентът от ФБР Карл Ханрати (Том Ханкс) си поставя за цел да залови Франк и да го предаде на правосъдието, но Франк винаги е една стъпка пред Карл и все го подмамва да продължи играта на котка и мишка. Филмът е режисиран от Стивън Спилбърг по книгата, написана от самия Абигнейл-младши.

„Парти чудовище“ (2003)

Този филм е базиран на романа Disco Bloodbath и проследява възхода и падението на парти промоутъра Майкъл Алиг. Разположен на клубната сцена в Ню Йорк от края на 80-те до 90-те години на миналия век, Алиг, изигран от Маколи Кълкин, се премества от малкия град Индиана и бързо се превръща в ъндърграунд легенда поради прекомерната употреба на наркотици и скандалното поведение в клубовете. Екстравагантният му живот излиза извън контрол, след като той се хвали по телевизията, че е убил своя наркодилър Анхел Мелендес. 

„Зодиак“ (2007)

Неизвестен сериен убиец в района на залива на Сан Франциско изпраща на полицията писма и загадъчни съобщения. Въз основа на книгата на Робърт Грейсмит „Зодиак“ Джейк Джиленхол, Марк Ръфало и Робърт Дауни-младши пресъздават историята на лова на прословутия убиец на Зодиака. Безупречната актьорска игра и разказването на истории носят представа за убийствата и макар да не се фокусира върху самия убиец, филмът оставя зрителите приковани към разочароващото разследване, което включва множество обрати. Филмът привлече толкова много внимание и интерес, че студеният случай беше отворен отново след излизането му, но без положителни резултати.

„Дяволският възел (2013)

В „Дяволският възел“, базиран на книгата на Мара Леверит, три 8-годишни момчета изчезват, след като са карали велосипеди в квартала си. След обстойно търсене децата са открити в плитка река голи, вързани и пребити. Рийз Уидърспун играе майката на едно от младите момчета. Полицията и жителите на града веднага приемат, че убийствата са дело на сатанински култ, като обвиняват трима тийнейджъри, като техен лидер е Деймиън Еколс. 

„Хладнокръвно (1967)

Разказан чрез ретроспекции, този филм, базиран на едноименния роман на Труман Капоти, обхваща историята на двама бивши затворници, които се срещат в Канзас през есента на 1959 г. Заедно те планират да ограбят семейство Клътър, за което се говори, че държи голяма сума от пари, скрити в сейф в дома им. Мисията им е осуетена, когато влизат в дома, без да могат да намерят сейфа и за да прикрият следите си, убиват четиричленното семейство и бягат в Мексико. След две седмици те се връщат и ги арестуват. Смит и Хикок са обвинени в убийство и са осъдени на смърт. След като са загубили множество обжалвания, двамата мъже са обесени за престъпленията си.

„Ловец на лисици (2014)

Стив Карел показва съвсем различна страна на актьорските си способности, докато играе милионера и ентусиаста по борба Джон дю Пон. Той кани носителя на олимпийски златен медал бореца Марк Шулц (Чанинг Тейтъм), който е и съавтор на книгата, по която е базиран филма, да се присъедини към Team Foxcatcher и шанса да спечели голяма награда на Летните олимпийски игри през 1988 г. Шулц, който е в лошо финансово положение, се възползва от възможността. Дю Пон примамва Марк към нездравословен начин на живот и наркотици и това застрашава способността му да успее. Братът на Марк, Дейв Шулц, по-късно се присъединява към Team Foxcatcher, което води до ревниво съперничество за Дю Понт. Това в крайна сметка води до убийството на Дейв.

„Домът на Гучи (2021)

Един от най-новите криминални филми – „Домът на Gucci“, разказва една история за манипулация и убийства и е базиран на книгата на Сара Г. Фордън. Патриция Реджани (Лейди Гага) е обикновен офис мениджър в транспортната фирма на баща си, когато на парти среща Маурицио Гучи. Вдъхновен от шокиращата истинска история на империята зад италианската модна къща Gucci, филмът разкрива на зрителите какво означава да носиш това име, каква е неговата цена и колко далеч би стигнало едно семейство, за да получи контрол и власт. Сюжетът ни прави свидетели на три десетилетия, изпълнени с любов, упадък, амбиция, предателства и отмъщение, водещи до трагичен край – убийство.