fb
БългарияНовини

По-лесната комуникация на авторите с читателите води до повече издавани книги

2 мин.

Качествените книги очаквано са по-малко в процентово съотношение, а бумът на издадени български автори се дължи най-вече на по-лесната комуникация между пишещите и читателите. Това коментира Александър Кръстев в предаването еМисия България по телевизия BiT. Според създателя на „Аз чета” страната ни не е изолирана от световния пазар и тук се случват същите закономерности, които наблюдаваме в международен план.

„Нормално е количеството да е за сметка на качеството, а правилото важи с пълна сила и за родния книжен пазар. Тук е мястото на издателите – от всички пишещи хора да избират тези, които пишат най-добре и да подберат заглавия, които карат хората да мислят и да бъдат малко по-критични“, коментира Кръстев.

Според него е трудно да се прогнозира какво ще се случи на книжния пазар в бъдеще, защото в същността си той е непредвидим. Издателите в България разчитат да продадат годишен тираж от 1000 копия, а ако авторът е български, тиражът се намалява почти двойно, което прави планирането почти невъзможно, смята Кръстев.

„Понякога добри заглавия с много голям потенциал за отзиви и обществена промяна, остават неглижирани от издателите. Авторите намират начин да ги издадат сами“, каза още в предаването книжният блогър.

Бъдещето на българската литература Кръстев коментира така:

„Имаме добри автори, които са превеждани в много европейски държави. Малко по малко пътят за българската литература към чужбина се отъпква.“

За повишаване на качеството на българските издания, важно значение би имало и осъзнаването, че книгите са продукт, който трябва да бъде набавян по легален начин и за който трябва да се заплаща. А начините са два – да си купим книга или да отидем до библиотека, което би било неощетяващ никого безплатен вариант, смята Кръстев.

Цялото видео от разговора можете да видите тук.