fb
Ревюта

По следите на винената романтика във „Винена афера“

2 мин.

Винена афера - Питър МейлОт книгите на Питър Мейл очакваме много романтика, много нови познания за виното, красиви френски пейзажи и лек криминален привкус. Човек започва с гледането на „Добра година“ със странно избрания за ролята Ръсел Кроу, прочита книгата, по която е екранизацията, и след това започва да търси друго за четене от Мейл.

И попада на „Винена афера“ (дълбоко в себе си я е чакал с нетърпение), която съвсем скоро ще бъде публикувана и на български. Започва с дребните сутрешни ритуали на Дани Рот, преминава през кражбата на уникална винена колекция (скромничка – само няколко бутилки за 3 млн. долара) и стига до приключенеца Сам Левит, за когото съперничеството между двете му големи страсти – към виното и към престъплението – е основен двигател на ежедневието.

От тук нататък картинката е традиционна за Мейл – красива жена за катализатор, остър като бръснач ум на главния герой, който трябва да бъде по-лош от лошия, за да успее, и с(т)илен финал с неочакван обрат. Главният герой е наистина готин, много удобен за „разработване“ – първо е бил добър, решил е да стане лош и като му омръзва – пак се връща на страната на добрите. Чудесна причина отново да поизвърши нещо „неправилно“ по някое време.

„Винена афера“ обаче е още по-красива от „Добра година“ – Левит и компания не стоят в красиво френско провансалско селце, а обикалят най-добрите изби в Бордо, за да търсят изчезналата колекция. Главният герой е наистина със сечащо пипе, а злодеят – той не е просто гениален, а напълно недосегаем.

…Звучи като страхотна основа за романтичен крими филм с нежно-напрегнат саундтрак и Колин Феръл в главната роля и примерно Ева Мендес като секси застрахователката…