fb
БългарияНовини

Победителите в “Бисерче вълшебно” 2015: книги на Луис Карол, Джон Грийн, Джан Бърчет и Сара Воглър

5 мин.

Biserche valshebnoПриключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките читатели от самия автор” на Луис Карол, „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” на Джан Бърчет и Сара Воглър и Сняг вали на Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл спечелиха вота на българските деца в Националната награда за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015. Официалната церемония, на която бяха обявени призьорите в трите възрастови кате гории, се състоя на 22 април в галерия Credo Bonum след гласуване на 3881 деца от цялата страна.

Проектът “Бисерче вълшебно” се провежда за трета поредна година и цели да да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Наградата за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор е фондация “Детски книги” с подкрепата на сайта “Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

В категорията “Откриватели“, в която гласуват децата на възраст от 6 до 8 години, със 132 гласапобедител стана „Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” на Луис Карол (изд. Лабиринт). Второто място с 90 гласа е за “Азбучни гатанки” с автор Любомир Николов (изд. Софтпрес), следвана от “Боско: Елфите” (изд. ФЮТ) с 89 гласа.

В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) 138 читателски гласа събра „Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище” и те се оказаха достатъчни за първото място. 128 деца са оценили достойнствата на “Двете Кралства: Разкази за гласовете на Щастието” на Катя Антонова (изд. Рибка), с което й отреждат второто място в категорията. Третото място пък се поделя от“Детективите Агата и Лари: Престъпление в Айфеловата кула” и “SOS Животни в беда: Спасяването на болните кученца” (и двете на изд. ФЮТ) с по 123 гласа.

В категорията за най-големите читатели – „Майстори“ (12-15 г.), за пръв път книгата победител не е с автор Рик Риърдън. Тийнейджърите предпочетоха “Сняг вали” (изд. Егмонт България), която получи 75 гласа. Второто място остана за Риърдън и “Героите на Олимп: Кръвта на Олимп”(изд. Егмонт България) с 66 гласа, а 40 гласа отредиха третото място за “Младият Шерлок Холмс: Облакът на смъртта” (изд. Ибис).

Lora Filipova_Val Stoeva_bisercheСпециални поощрителни грамоти и нов вид статуетки получиха и трите книги номинирани в незадължителната за гласуване категорията „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“ – “Малката Божана в подводния свят” (ИК Жанет 45), “Последната игра. Поканата” (изд. Егмонт България) и “Сън в лятна нощ” (изд. ЕМАС). Книгата “Градът на скейтбордовете: Слончето от цирка” на издателство EcoKids получи награда “Избор на бъдещите читатели с мнение” под формата на позлатена бебешка лъжичка и грамота. Тази награда бе връчена поради големия интерес на децата под 6 години да подкрепят любимата си книжка. В специална отделна форма за гласуване 326 бъдещи читатели дадоха своя вот, а от тях 204 гласа бяха тъкмо за героите на Мария Мартин.

Гости на церемонията бяха представители на организациите партньори на наградата, издатели и други представители на книжния бранш. Сред присъстващите бе и доц. д-р Мартин Иванов, секретар на президента по култура, образование и национална идентичност, който обяви, че второто издание на кампанията “Чети с мен” ще се проведе на 6 юни в цялата страна.

С обявяването на победителите кампанията за наградата обаче не приключва – всички деца са поканени да се включат в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди – изненади от основния спонсор на кампанията Da Vinci Learning, електронен четец от „Детски Дневник“, подаръци от Ozone.bg, книжарници Orange Center и „Игрите на ГоГо“, комплекти с книги, както и още допълнителни изненади. Всички деца от София, дали своя вот за любима книга, както и посетителите на детския празник, ще могат да се включат и в отделна тематична томбола с награди, осигурени от Bulgaria Mall.

В галерия Credo Bonum до 27 април всички любители на детското четене може да разгледат и изложба с рисунките на учениците от НУИИ “Илия Петров” – София на тема “Чети и мечтай”, които станаха основи за плакатите на “Бисерче вълшебно” 2015.

На 13 май 2015 г. за втора поредна година наградата „Бисерче вълшебно“ ще се включи и в европейската инициатива “Нощ на литературата” със собствено читателско гнездо.

Партньори на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национален център за книгата към НДК, Столична библиотека, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Чешки център в София, фондация „Credo Bonum“, НУИИ „Илия Петров“ – София, сдружение „Писалка и перо“, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, bg-mamma.com, Ozone.bg, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Книголандия, сп. Bravo, БГКниг@, Radio Family, Данибон, Цитаделата, Книгозавър, Алиса в чизми.