fb
БългарияНовини

Победителите в “Бисерче вълшебно” ще станат ясни утре

3 мин.
Biserche valshebno

Бисерче вълшебноНаградените в четирите категории на „Бисерче вълшебно“ за 2015 г. ще бъдат обявени утре (22 април) на официална церемония в галерия Credo Bonum в София, съобщава сайтът Детски книги.

В тазгодишното издание броят на гласувалите е двойно по-голям от този през предходната година. Точно 3881 деца са дали своя глас за любима книга, сравнено с 1853 по време на второто издание на наградата през 2014.

По време на церемонията на победителите в категориите „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори” (12-15г.), „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“ ще бъдат връчени специално изработените статуетки.

А докато чакат обявяването на отличените заглавия, всички малки и големи читатели ще могат да разгледат в галерия Credo Bonum и рисунките, превърнали се в плакати на кампанията под мотото „Чети и мечтай”. Те са създадени специално за “Бисерче вълшебно” 2015 и са дело на млади илюстратори от 10-ти и 11-ти клас на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София.

Откриването на изложбата е на 22 април 2015 г. от 11 часа в галерия Credo Bonum (ул. „Славянска“ 2) в София. Тя ще продължи до 27 април 2015 г.

Организаторите на наградата канят всички деца да се включат и в детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ на 26 април 2015 г. от 11:30 часа в Bulgaria Mall (ниво +1) в София. Много игри и забавления очакват малките и големи любители на книгите, а в края на събитието с помощта на публиката ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2015, които ще получат специални награди.

Проектът “Бисерче вълшебно” цели да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Той се провежда за трета поредна година и за втори път е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатор на инициативата е фондация “Детски книги” с подкрепата сайта “Аз чета”, Министерство на образованието и науката и партньорството на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.

Партньори на наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2015 са още Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Национален център за книгата към НДК, Столична библиотека, Национална мрежа за децата, Асоциация „Родители”, Чешки център в София, фондация „Credo Bonum“, НУИИ „Илия Петров“ – София, сдружение „Писалка и перо“, много библиотеки и читалища от цялата страна, както и книжарници store.bg, „Сиела“, „Приятели“, „Orange center“, „Хермес“, „Фют“, книжен център „Гринуич“, bg-mamma.com, Ozone.bg, „Жар-птица“ – Варна и „Приказка без край“.

Медийни партньори са Детски Дневник, Az-Deteto.bg, TeenProblem.net, Програмата Kids, Книголандия, сп. Bravo, БГКниг@, Radio Family, Данибон, Цитаделата, Книгозавър, Алиса в чизми.