fb
НовиниПо света

Почина авторът на „Повелителят на конете“

2 мин.

Никълас Еванс, авторът на бестселъра „Повелителят на конете“ (изд. СББ Медиа), си отиде на 72 години, пише Deadline. Новината е потвърдена от дългогодишния агент на Еванс, Карадок Кинг от United Agents, който обясни, че авторът е починал след сърдечен удар във вторник, 9 август.

„Той живееше щастливо в дома си на брега на река Дарт в Девън. Беше много обичан и оставя след себе си съпругата си Шарлот и четирите си деца – Финли, Лорън, Макс и Хари“, се казва още в изявлението.

Роден през 1950 г. в Уорчестършър, Англия, Еванс учи право в Оксфордския университет и започва кариерата си като журналист в местен вестник в Нюкасъл, Англия. След това се премества в телевизията, като продуцира политически предавания. През 1982 г. той започва да продуцира документални филми за изкуството на различни теми. Най-голяма популярност придобива с романа си „Повелителят на конете“ от 1995 г., който е продаден в 15 милиона копия по целия свят, превръщайки се в бестселър номер едно в 20 страни. Романът е преведен на 40 езика и по него е заснет филм с участието на Робърт Редфорд – режисьор и изпълнител на главната роля. Скарлет Йохансон и Кристин Скот Томас също участват във филма, номиниран за Оскар за най-добра оригинална песен. Екпанизацията е отличена и с две номинации за „Златен глобус“ 98 – за най-добра драма и режисура.

Вдъхновението за бестселъра идва през 1993 г., когато Еванс среща ковач в югозападна Англия, който му разказва за „повелителите на коне“ – хора, които имат дарбата да лекуват пострадали коне.

Еванс създава още четири бестселъра: The Loop, The Smoke Jumper („Скок в огъня„, изд. „Хермес„), The Divide („Разделени„, изд. „Хермес„) и The Brave.

През 2008 г. Еванс и съпругата му, певицата и автор на песни Шарлот Гордън Къминг, пострадаха сериозно, след отравяне с гъби в Шотландия. И двамата претърпяха бъбречни трансплантации – Никълас от дъщеря си през 2011 г.