fb
БългарияНовини

Почина писателят Алек Попов

2 мин.
Алек Попов (снимка: Даниел Ненчев)

На 58-годишна възраст почина писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност.

Многократно в различни свои интервюта и беседи той заявяваше, че е писател, който цял живот се труди на „нивата на езика“. Затова и неговия основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?

Неслучайно книгите на Алек Попов имаха редица преиздания – например сатиричният роман „Мисия Лондон“. Негови знакови творби са „Черната кутия“ , „Мисия Туран“, „Митология на прехода“, „Спътник на радикалния мислител“, „Телесни плевели“, написаха от БАН.

Той е сред най-превежданите и четени български писатели с повече от 40 издания в чужбина. Романът „Мисия Лондон“ е преведен на 16 езика, а романът „Черната кутия“ – на 10.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и българска филология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист е на филма „Мисия Лондон“, гледан от близо 400 000 зрители.

Носител е на редица литературните отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“ (2002, 2013); националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящия човек“ и „Чудомир“, наградата на британския ПЕН Център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература (2019 г.) и др. Алек Попов е член-кореспондент на БАН в отдел творци на изкуството.

Екипът ни изказва съболезнования на близките на Алек Попов!

Още по темата:

Епизод 206, в който говорим с Алек Попов за бъдещето на фестивалите и следващата му мисия

Алек Попов взе Националната награда за хумор и сатира