fb
БългарияНовини

Алек Попов с наградата „Хеликон“ за 2013-та

2 мин.
popov helikon 2013

Алек Попов стана първият писател, който печели наградата „Хеликон“ за втори път, съобщиха организаторите от едноименната верига книжарници. Журито на престижното отличие присъди на Попов наградата за новия му роман „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (изд. Сиела), 11 години след като авторът получи първата изобщо награда „Хеликон“ за „Ниво за напреднали“.

„Сестри Палавееви в бурята на историята” изпъква с впечатляващия творчески риск да се обърне към една двусмислена в общественото съзнание епоха. Изпъква, разбира се, и с високия художествен резултат от този риск”, пише в мотивите на журито. Арбитри за наградата тази година бяха Калин Донков (председател), Кристин Димитрова, Юри Лазаров, Андрей Захариев и Бойко Ламбовски.

„Романът се занимава с неща, с които все още не сме на „ти“, с една болезнена и трудна тема, затова искам да благодаря за отвореността и липсата на предразсъдъци към прочита на тази книга“, каза при приемането на статуетката бронзов орел Алек Попов. „Струва ми се, че книги като тази, които говорят за този труден период по такъв начин, помагат да преодолеем историческите вражди, които продължават да разделят българското общество. Една от моите мечти е да видя в България процес на национално помирение, който да ни позволи да вървим напред – защото помирението е много важно за успеха на всяка нация“.

награда хеликон бронзов орелПопов сподели, че вече пише втора книга за Сестри Палавееви, но това се случва в много различен период от писането на първия роман.

„Виждаме как призраците от миналото, които сме мислели, че са останали в историята, се съживяват с неочаквана сила. Това прави моята творческа задача много по-трудна – всеки писател се нуждае от някаква дистанция, когато иска да наблюдава една историческа епоха с ирония и хумор. За съжаление, времето, в което живеем, прави тази дистанция много по-къса и историческите рани оживяват, все едно не е минало почти никакво време. Тази страница от историята всъщност не е затворена и ние трябва да минем през нея, за да стигнем до едно по-добро бъдеще.“

Общо 12 заглавия бяха номинирани по традиция и тази година, сред тях две книги на Людмил Тодоров – „Разкази” и „Шлеп в пустинята”, „Внукът на Хемингуей” на Деян Енев, „Апарат” на Васил Георгиев„Бежанци“ на Весела Ляхова, „Кучета под индиго” на Чавдар Ценов и др.

Миналата година наградата „Хеликон“ бе присъдена на Христо Карастоянов за „Името“.