fb
НовиниПо света

„Подземната железница“ на Колсън Уайтхед с „Пулицър“ за художествена литература

2 мин.

Романът „Подземната железница“ добави в понеделник вечер още едно отличие в списъка с награди на Колсън Уайтхед, след като бе отличен с „Пулицър“ за художествена литература за 2017 г. Изданието вече спечели Американската книжна награда през януари, както и медал „Андрю Карнеги“ за майсторство в областта на художествената проза.

„Да получа това признание от комитета, е изумително и прекрасно“, каза по време на кратко телефонно интервю за NY Times 47-годишният Уайтхед и допълни с усмивка: „Очевидно пътят нататък ще бъде просто спускане“.

„Подземната железница“ проследява историята на млада цветнокожа жена в щата Джорджия в средата на XIX в., докато тя се опитва да избяга от робство, ползвайки известната мрежата от тайни маршрути и безопасни укрития. По данни на издателите Doubleday, досега са продадени над 825 000 копия от романа, чието написване отнема 16 години.

„Завръщането“ на Хишам Матар бе отличена в категорията „Биографии“ като „написана в първо лице елегия за дома и бащата, която с контролирана емоция изследва миналото и настоящето на един изстрадал регион„.

Пиесата на Лин Нотидж “Sweat”, посветена на американската работническа класа, получи наградата в категория „Драма“, а Хилтън Олс от The New Yorker спечели в секцията за критика. „Evicted: Poverty and Profit in the American City“ на Матю Дезмънд бе отличена за „Нехудожествена литература“, а Хедър Ан Томпсън получи наградата в категория „История“ за „Blood in the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy“, изследваща бунта в затвора Атика в Ню Йорк през 1971 г.

Големите победители от тазгодишното издание на най-големия приз за журналистика и писано слово станаха New York Times, които бяха отличени с три награди „Пулицър“. Wall Street Journal получиха отличието в категорията „Коментар“, а сътрудничеството между New York Daily News и ProPublica им донесе наградата за журналистика в служба на обществото.

Пълния списък с наградените за 2017 г. можете да видите тук.