fb
НовиниПо света

Поетът Лорънс Ферлингети почина на 101 години

1 мин.

На 101-годишна възраст почина големият американски поет, преводач, литературен критик, художник, книготърговец и издател Лорънс Ферлингети. Новината е съобщила дъщеря му – Джули Сасер, а за причина за смъртта е изтъкната белодробна болест. 

Ферлингети е известен като бащата на бийт поколението, през 1953 година заедно с Питър Д. Мартин основава култовата книжарница City Lights, което в продължение на 70 години е културен дом за множество писатели, литературни интелектуалци и любители на книгите. Широка популярност добива след случая от 1956 г., когато Ферлингети е обвинен в стимулиране на непристойно поведение заради издаването на книгата “Вой и други стихове” от Алън Гинсбърг. През април 2020 г., месец след затварянето на книжарницата заради пандемията, тя успя да събере дарения в размер на $365 000 само за един ден.

We are sad to announce that Lawrence Ferlinghetti, distinguished American poet, artist, and founder of City Lights…

Posted by City Lights Booksellers & Publishers on Tuesday, 23 February 2021

По случай 100-годишнината на писателя издателство “Жанет 45” издаде книгата на Ферлингети “Поезията като бунтовно изкуство” с превода на Манол Пейков. Откъс от нея можете да прочетете тук

Снимка на публикацията: Brian Flaherty for The New York Times