fb
БиблиотекитеНовини

Показват книги от личната библиотека на Петър Увалиев в Добрич

1 мин.

Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич показва изложбата „Книги от личната библиотека на Петър Увалиев” по повод 100-годишнината от рождението на родния интелектуалец. Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 28 януари 2015 г.

„Регионална библиотека „Дора Габе” счита за едно от своите най-ценни притежания колекцията от лични книги на Петър Увалиев. Изложбата представя книги от областите философия, психология, история, литературознание и езикознание, изкуство – обща теория и история,  кино, театър, сценарии и адаптации на литературни произведения за киното, писани от самия Увалиев, както и книги с автографи от видни личности – българи и чужденци –  от различни области на литературата, изкуството и науката”, пишат от културната институция на сайта си.

Колекцията е подарена на Библиотека „Дора Габе” от съпругата на публициста – Соня Рув, и от Фондация „Семейство Увалиеви” и е част от създадения през 2005 г. Културно-информационен и образователен център на името на Увалиев.

Петър Увалиев и български писател, публицист, сценарист и режисьор (1915-1998). Бил е секретар на българската легация в Рим (1942)и  втори секретар на българската легация в Лондон (1947). През 1948 г. емигрира във Великобритания, където е познат като Пиер Рув. През 1950 г. започва редовни предавания за българската служба на Би Би Си в Лондон и става известен с рубриката си „Пет минути с Петър Увалиев“.