fb
НовиниПо света

Пол Бийти е първият американец с наградата „Ман Букър“

1 мин.

54-годишният Пол Бийти стана първият американец, който печели литературната награда „Ман Букър“ в нейната близо половинвековна история. Той бе отличен във вторник вечер за четвъртия си роман „Разпродажбата“ (The Sellout) на официална церемония в лондонската зала Гилдхол. Отличието е второ поредно за издателите на Бийти Oneworld, които издават и миналогодишния победител Марлон Джеймс.

Видимо развълнуван, Пол Бийти сподели, че написването на романа е било много дълго пътуване. „Не искам да бъда драматичен, но писането ми даде живот“, каза той на кратката пресконференция след събитието.

„Разпродажбата“ е определян от критиците в Щатите като „изгаряща сатира за междурасовите отношения в съвременна Америка“.

„Разпродажбата“ е роман на нашето време. Неуморно изобретателна модерна сатира, зад чийто хумор се крие радикална сериозност. Пол Бийти убива свещени крави без задръжки и се прицелва в расови и политически табута с остроумие, ентусиазъм, но и с ярост“, каза по време на церемоният председателят на журито за 2016 г. Аманда Форман.

Освен с връчената му от херцогинята на Корнуол парична награда £50,000 и стилен плакет от спонсорите Man, Бийти си тръгна от церемонията с нова, дизайнерска корица за своя роман и допълнителни £2,500 за включването си във финалния кратък списък на наградата.

Отличието „Ман Букър“ бе „отворено“ за писатели извън британската общност през 2014 г. и през тази година краткият списък включваше двама британци, двама американци, един канадец и един британско-канадски автор.