fb
НовиниПо света

„Поразените“ от Теодора Димова спечели литературната награда „Фрагонар“ 

2 мин.

Българската писателка, есеист и драматург Теодора Димова стана носител на престижната френска награда „Фрагонар“ за романа си „Поразените“. Книгата се появи на френски език в началото на годината в превод от Мари Врина – Николов. Церемонията по връчването на наградите се проведе на 19 май 2022 г.

Публикуван за пръв път през 2019 г., „Поразените“ (изд. „Сиела“) разказва за тежката съдба на три жени и едно дете, които преминават през ужаса на деветосептемврийския преврат.

У нас книгата донесе на Димова най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“ за 2019 г. и литературна награда „Перото“ в категория „Проза“ през 2020 г.

Новоучредената френска награда „Фрагонар“ има за цел да допринесе за по-широкото разпространение на чуждестранна литература, да подкрепи нефранкофонски автори и техните преводачи и чрез литературата да „запознава с нови култури и различна действителност“. В журито на престижния приз участват писатели като носителят на „Гонкур“ Матиас Енар и Ален Мабанку, преводачката Якута Аликавазовис, Аньес Коста от парфюмерийната къща „Фрагонар“, по чиято иниациатива е учредена наградата.

Романът на Теодора Димова беше топло посрещнат и от френските медии.

„Теодора Димова пише с перо, потопено в човешката душа, вътрешния механизъм, който произвежда виновни“, пишат от френското списание „Ебдоскоп“.

„Да пише за Теодора Димова е истинска отговорност, за да унищожи „манипулираната памет“ и да поеме отговорността на цяло едно поколение, което трябва да „предаде паметта за истината на хората, които ще живеят след нас. За да не живеят в унизителния свят на лъжата“, казва по адрес на романа Габриел Наполи в „Ан атандант Надо“.

[ + ]