fb
НовиниПо света

Дебютен роман на ирландска писателка е отличен с Baileys Women’s Prize

1 мин.

бейлис награда за романИрландската писателка Лиса Макинърни спечели ежегодната награда за роман Baileys Women’s Prize със „смелата“ си дебютна книга „The Glorious Heresies“, съобщава The Bookseller. Макинърни получи бронзовата статуетка и 30 хил. паунда на специална церемония в лондонския Royal Festival Hall.

Действието на отличения роман се развива в подземния свят на Корк и проследява живота на петима аутсайдери и техните взаимоотношения след неочаквано убийство.

„Журито търси високо качество, оригиналност и достъпност. Нашият победител определено ги притежава в голяма степен. Това е една динамична книга, с голяма доза хумор, вложен в нея. Черен хумор, много характерен за начина на себеизразяване и мислене на героите“, заяви председателят на журито Маргарет Маунтфорд.

След награждаването писателката сподели, че е „изумена“ и не е вярвала, че може да спечели заради изключително силната конкуренция във финалния етап.

„The Glorious Heresies“ е предпочетен пред „Ruby“ на Синтия Бонд, „The Portable Veblen“ на Елизабет Маккензи, „The Improbability of Love“ на Хана Ротсчайлд, „A Little Life“ на Аня Янагира и смятания за фаворит „The Green Road“ на Ан Енрайт.

„The Glorious Heresies“ е номиниран и за наградите Desmond Elliott Prize 2016 и Dylan Thomas Prize 2016.

[ + ]