fb
НовиниПо света

Последствията от пандемията излагат на риск наследството на Пабло Неруда

2 мин.
Къщата музей на чилийския поет и нобелов лауреат Пабло Неруда в Чили/REUTERS

Къщите музеи на чилийския поет и носител на Нобелова награда за литература Пабло Неруда са изложени на риск да бъдат затворени завинаги. Причината са изчерпаните средства от страна на фондацията, отговаряща за управлението, вследствие на временното затваряне и резкият спад в туризма, причинени от пандемията на коронавирус, предава Ройтерс.

„Пандемията спря всички посетители. Ние сме в критична ситуация“, каза Фернандо Саез, изпълнителен директор на фондация „Неруда“, на среща с чуждестранни кореспонденти в къщата на поета в Сантяго.

Трите къщи музеи, разположени в централната част на Чили, бяха затворени в продължение на 17 месеца поради пандемията и бяха отворени отново миналия септември, след като отпуснаха здравните мерки.

Преди пандемията трите къщи музеи на поета са приемали до 350 000 посетители на година. Повечето посетители са чуждестранни туристи и студенти, но музеите са домакини и на литературни работилници и културни дейности. Заедно къщите са събирали около 200 милиона песос на месец (250 000 долара), съобщи фондацията. Фондацията е получила и 150 000 долара от авторските права за запазване на музеите, които са пълни с колекционерски предмети.

Според Саез дори след повторното отваряне музеите имат по-малко посетители от преди. Фондацията има план да създаде интерактивен музей пред къщата музей на Неруда в Сантяго в бохемския туристически квартал Белависта, с бюджет между 1,5 и 2 000 000 долара. Целта е музеят да бъде готов през 2023 г., на 50-годишнината от смъртта на поета, и музеят да обикаля страната и чужбина.

„Но в момента не можем да финансираме нищо“, каза Саез.

[ + ]