fb
БиблиотекитеНовини

Правителството отпуска 2 млн. лева за ремонт на Националната библиотека

1 мин.

Кабинетът отпуска два милиона лева за ремонт на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по случай наближаването на 24 май, съобщава OffNews. Премиерът Бойко Борисов обяви решението в началото на вчерашното заседание на Министерския съвет. Той подчерта, че сградата не е ремонтирана от построяването си преди 65 години и настоя за предприемането на бързи действия.

На 2 април започна ремонт на покрива на Национална библиотека. По план той трябваше да продължи 90 дни, а според данни на „Дневник“ стойността му се оценяваше на 782 400 лв. 

Още тогава директорката на институцията Красимира Александрова коментира, че сградата се нуждае от цялостен ремонт, за който са необходими милиони левове. Александрова гарантира, че Националната библиотека няма да затваря по време на ремонта. След старта на работните дейности проливните априлски дъждове причиниха теч и наложиха спешни мерки и отпускането на допълнителни средства.

На същото заседание беше одобрен и трансфер за УНСС в размер на 7.5 милиона лева. Миналата седмица университетът заплаши, че ще фалира, заради неизплатено от държавата съфинансиране по проект за изграждането на нов учебен корпус по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Снимка на публикацията: OffNews

[ + ]