fb
Книги и киноСпециални

Премиера на късометражния филм „Щрих и стих“по стихове на български автори

1 мин.
sofia-film-fest

Днес в 21 часа в Дома на киното е премиерата на проекта на аниматорите от „Компот Колектив“ „Щрих и стих“, за който „Аз чета“ писа още в началото на тази година. Премиерата е част от програмата на София Филм Фест.

Как изглежда поезията като анимация? Авторите на „Щрих и стих“ разработват проекта като филмов формат за визуална поезия. Идеята обединява шест късометражни анимационни филма върху шест поеми на четирима български автори.

Поетичните творби, по които са направени филмите, са “Малко сутрешно престъпление”, “Одеонъ” и “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов, “Млекарката” на Димитър Воев, “100% настроение” на Делян Еленков и “Постиндъстриал” на Калоян Праматаров. Режисьорите са Аспарух Петров, Милен Витанов, Борис Десподов, Иван Богданов, Дмитрий Ягодин и Борис Праматаров.

„Щрих и стих“ е иницииран и продуциран от Весела Данчева за „Компот Колектив“ и финансиран от ИА “Национален Филмов Център”. Предстои и мултимедийна експозиция на кадри и рисунки от филма, която ще се състои в Suspacious Gallery в София след средата на март.