fb
Книги и киноСпециални

Книги и кино на София Филм Фест 2015

6 мин.

Предварителната програма на София Филм Фест вече започна на 27 февруари. Очаква ни вълнуващ месец с най-добрите филми на 2014, както и с неостаряващи класики на световното и българско кино. Както винаги, много режисьори черпят вдъхновение за филмите си от литературни произведения. Ние се постарахме да ги откроим сред фестивалната програма и да насочим вниманието ви към тях.

ВСЕ ОЩЕ АЛИС / STILL ALICEпо романа на Лиса Дженоува (САЩ-Франция, 2014, режисьор – Ричард Глацър и Уош Уестморленд)

Джулиан Мур прави изключително изпълнение в ролята на доктор Алис Хауленд – професор по лингвистика, с диагноза Алцхаймер в ранен стадий. Неслучайно тя получи „Оскар“ и  „Златен глобус” 2015 за най-добра актриса в игрален филм.

Брилянтната Алис се оказва в уникална позиция да осъзнава какво точно означава болестта й. Докато преминава през отрицанието, диагнозата и влошаването на умствените й способности, тя е принудена да разчита на семейството си и особено на най-малката си дъщеря Лидия (Кристен Стюарт), която се превръща в нейна довереница, придружител и връзка с миналото.

Филмът по бестселъра на Лиса Дженоува (издаден на български език от изд. Intense) рисува сложния, но изпълнен с достойнство портрет на жена, която до последно се бори с опустошаващата промяна.

still alice

СЛЪНЧЕВ УДАР / SUNSTROKE – по разказа „Слънчев удар” и  романа „Окаяни дни” на руския писател Иван Бунин (Русия, 2013, режисьор – Никита Михалков )

https://www.youtube.com/watch?v=2WDnWfW4DIM

„Окаяни дни“ е заглавието на дневника, който Иван Бунин води от 1918 до 1919 г. Той е изпълнен с горчивина и жажда за разплата и отмъщение. Бунин е първият руски писател, носител на Нобелова награда за литература.

Действието на филма се развива през ноември 1920 г. във филтрационен лагер в Крим, където хиляди белогвардейци са изоставени след евакуацията на Бялата армия. Офицерите не подозират каква съдба ги очаква в ръцете на Червената армия. Един от тях е преследван от спомена за кратка и драматична любов през 1907 г. и се опитва да разбере кой е виновен за разпада на Руската империя. Никита Михалков твърди, че филмът му не е за войната, а за хората, които не могат да приемат, че е възможно братя да се избиват един друг. „Слънчев удар“ е най-новият му филм.

sunstroke

ВОДАЧЪТ / THE HOMESMAN – по романа на Глендън Суортаут (САЩ/Франция, 2014, режисьор – Томи Лий Джоунс)

Кан ’14 – Номинация за „Златна палма” ,World Soundtrack Awards ’14 – Номинация за филмов композитор на годината (Марко Белтрами)

31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи обратно на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

Глендън Суортаут е позната на българските читатели с романа си „Благослови животните и децата“, издаден през 1987 от изд. „Христо Г. Данов“.

homesman

ХЕКТОР И ТЪРСЕНЕТО НА ЩАСТИЕТО /HECTOR AND THE SEARCH FOR HAPPINESS  (Германия-Канада, 2014, режисьор – Питър Челсъм)

Създаден по популярната поредица на психолога и писател Фpaнcoa Льoлop, предназначена за всички, които искат да намерят себе си и щастието в живота. Във филма Хектор е неудовлетворен от работата си психиатър, който тръгва на пътешествие по света, жаден за нови преживявания, за да открие какво прави хората щастливи. Дали ще се гмурне в шанхайския хайлайф или ще издирва тайни африкански рецепти, Хектор попада на хора, места и перспективи, които го променят завинаги.

На български език е издадена книгата „Малкия Хектор и уроците на Живота“ (изд. Intense).

hector-happiness

МОЯТА РАЗХОДКА В ДИВОТО / WILD – по мемоарите на Черил Стрейд (САЩ, 2014, режисьор – Жан-Марк Вале)

Оскар ’15 – Номинация за най-добра актриса (Рийз Уидърспун) и най-добра поддържаща актриса (Лора Дърн) Златен глобус ’15 – Номинация за най-добра актриса в игрален филм – драма (Рийз Уидърспун) БАФТА ’15 – Номинация за най-добра актриса (Рийз Уидърспун)

Сценарист на „Моята разходка в дивото“ е не кой да е, а самият Ник Хорнби („Маркъс“, „Джулиет гола“).  Той се заема с екранизацията на по мемоарите на Черил Стрейд („Моето приключение в дивото“, изд. Вакон).

След години безразсъдно поведение, пристрастяване към хероина и провален брак, Стрейд взема необмислено решение. Преследвана от спомена за майка си Боби (номинираната за „Оскар” Лора Дърн) и без какъвто и да е опит, тя решава да измине съвсем сама повече от хиляда мили пеша, следвайки туристическия път „Pacific Crest Trail” . „Моята разходка в дивото“ разкрива по впечатляващ начин страховете и удоволствията на едно пътешествие, което я побърква, дава й сили и в крайна сметка я възстановява.

wild-reese-witherspoon

Вниманието ни привлякоха и други филми, чиито литературни източници не са издавани у нас, като „ФЕНИКС / PHOENIX“ (Германия, 2014) – по романа на Юбер Монтеиле, и „ЧИФЛИКЪТ НА ЧУЧУЛИГИТЕ“ (Италия-България-Франция-Испания, 2007 ) по романа на италианската писателка от арменски произход Антония Арслан за геноцида срещу арменците в Турция. Не на последно място заслужава да се отбележи късометражният български анимационен филм “ Щрих и стих“ (2015) – един творчески експеримент с шест визуални интерпретации на шест съвременни български стихотворения.

Пълната програма на фестивала можете да видите на www.siff.bg. Организатор на фестивала е Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз. Официалното откриване е на 5 март.