fb
БългарияНовини

Премиера на „Залезът на боговете“ с изложба на Петър Станимиров

2 мин.

На впечатляващо събитие във вторник вечер беше представена последната част от сагата „Пръстенът на нибелунга“ – „Залезът на боговете“ (изд. „Кибеа“), с текст на Елена Павлова. Премиерата бе съчетана и с откирването на изложба с илюстрациите на художника Петър Станимиров. Експозицията ще бъде отворена за посетители до 30 октомври в Изложбен център на СБХ „Шипка“ 6.

Гергана Рачева, редактор и радиоводещ, поздрави създателите на поредицата и издателството за смелостта да реализират този „висок, стойностен, амбициозен проект“. Тя каза още:

„За мен е важно, че на българските читатели им беше предоставен шанса да видят една книга, която е не просто красива, а  отговаря на всички високи критерии и не прави никакви компромиси с качеството – и като топография, и като изпълнение“.

Антон Стайков и Петър Станимиров на представянето на „Залезът на боговете“

Залезът на боговете“ е четвъртата част от фентъзи поредицата по либретото на вагнеровата опера, включваща още „Рейнско злато“, „Валкирия“, „Зигфрид“. Близо три години след представянето на първата част събитието привлече още по-голям интерес и заради иновациите, свързани с него. Героите от илюстрациите на Петър Станимиров във всичките четири части на фентъзи сагата се проектират в нова, добавена реалност (augmented reality) чрез приложението Kibea, разработено за Android и iOS, което позволява те да се видят в обем и движение.

Авторката на текста Елена Павлова, споделя в интервю за блога на издателство „Кибеа“:

„Основната цел на проекта е забавление: забавление за по-малките и за големите, които са млади по душа и обичат приказките. А Вагнер е създал такава чудесна приказка с Пръстена на нибелунга, че си струва тя да се превърне в красиви книги.

Илюстрация от „Залезът на боговете“ на Петър Станимиров

„Залезът на боговете“ е достъпен за предварителна онлайн продажба с бонуси от авторите. Авторът на илюстрациите Петър Станимиров повишава очакванията на почитателите на сагата с коментара си:

Действието в книгите става все по-динамично, появяват се още нови герои, всяка следваща книга става все по-интересна и по-хубава. Според мен кулминацията в четвъртата книга ще е потресаваща!

Снимки: „Кибеа“